Illegális fájlmegosztó üzemeltetőjét adnak át az Egyesült Államok hatóságainak

Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak Kim Dotcomot, aki ellen már megszűnt a Megaupload kalózoldal működtetése miatt indult eljárás – közölte csütörtökön az új-zélandi igazságügyi miniszter.

Forrás: MTI2024. 08. 15. 13:22
Kim Dotcom, aki ellen a már megszűnt Megaupload kalózoldal működtetése miatt indult eljárás
Kim Dotcom, aki ellen a már megszűnt Megaupload kalózoldal működtetése miatt indult eljárás Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német származású, Új-Zélandon élő Dotcom aucklandi otthonában 2012-ben tartottak házkutatást, és őrizetbe is vették, de később feltételesen szabadlábra helyezték. A férfi azóta küzd kiadatása ellen.
Paul Goldsmith igazságügyi miniszter csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy az összes rendelkezésre álló információt megfontolva hozták meg a döntést Dotcom kiadatásáról.
Goldsmith hozzátette, hogy egyelőre nem fűz további kommentárt a döntéshez, mert a szokásnak megfelelően időt akar hagyni arra, hogy Dotcom átgondolja a konzekvenciákat.
Dotcom az X-en számolt be a kiadatásról, és posztjában „engedelmes amerikai gyarmatként” hivatkozott Új-Zélandra.

Az amerikai hatóságok szerint Dotcom és a Megaupload fájlcserélő portál három további vezetője több mint 500 millió dolláros (179 milliárd forintos) veszteséget okozott a filmstúdióknak és a lemezcégeknek azzal, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló produkciók tárolására és megosztására biztatták felhasználóikat, amivel több mint 175 millió dollárt (63 milliárd forintot) kerestek.

Az ügyben Dotcommal együtt 2012-ben tartóztatták le Új-Zélandon a német Finn Batatót, a cég marketingigazgatóját és Mathias Ortmannt, a cég társalapítóját, valamint a holland Bram van der Kolkot.
Batato 2022-ben elhunyt Új-Zélandon. Ortmann és Van der Kolk viszont vádalkut kötött a helyi hatóságokkal, így 2023-ban mindketten több mint kétéves börtönbüntetést kaptak, de elkerülték a kiadatást.
Az 50 éves Kim Dotcomot, születési nevén Kim Schmitzet az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) zsarolással, pénzmosással és csalással vádolja.

Borítókép: Kim Dotcom (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.