Máig megoldatlan Németország egyik legnagyobb ékszerrablása

Egymillió euró értékű műkincsnek kelt lába, néhány közülük most visszakerült a múzeumba.

Forrás: MTI2024. 08. 13. 19:54
Drezda, 2024. augusztus 13. Az egyik legnagyobb németországi mûkincslopás során eltulajdonított történelmi jelentõségû ékszerek a drezdai Kincstári Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2024. augusztus 13-án. A Wettin-ház szász hercegi és királyi család kincstárát bemutató történelmi múzeumból csaknem öt évvel ezelõtt ellopott, majd késõbb visszaszolgáltatott ékszerek visszakerültek a szászországi múzeumba. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét múzeumban tekinthetők meg az egyik legnagyobb németországi műkincslopás során eltulajdonított történelmi jelentőségű ékszerek Drezdában. A drezdai Zöld Páncélteremből (Grünes Gewölbe), a Wettin-ház szász hercegi és királyi család kincstárát bemutató történelmi múzeumból csaknem öt évvel ezelőtt ellopott, majd később visszaszolgáltatott ékszerek visszakerültek a szászországi Kincstári Múzeumba.

Az állami műkincsgyűjtemények drezdai kezelője, az SKD (Staatlichen Kunstsammlungen Dresden) restaurálatlanul, abban az állapotban mutatja be az ékszereket, ahogy a tolvajok 2022 decemberében visszaszolgáltatták azokat. Az érdeklődők szerdától tekinthetik meg a műkincseket.

Fotó: Clemens Bilan

Az elkövetők 2019. november 25-én 21 egyedi, gyémánttal és drágakövekkel kirakott történelmi jelentőségű ékszert loptak el, több mint egymillió eurós kárt okozva ezzel. 

Az elfogott elkövetők a bizonyítási eljárás során védőügyvédjeik révén visszaszolgáltatták a zsákmány nagy részét, de három különösen értékes, nagy kövekkel kirakott ékszer még mindig nem került elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.