Megdöbbentő fordulat Imane Helif „bizonyítéka” ügyében

Hámori Luca algériai ellenfele az otthonában kiállított dokumentumaival bizonygatja, hogy nő. A most napvilágra jutott felvételek szerint azonban születési anyakönyvi kivonatát, amelyben azt írja, hogy nő, csak 2018-ban állították ki.

Forrás: Vadhajtások.hu2024. 08. 04. 6:46
Imane Helif és Hámori Luca a ringben a párizsi olimpián Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hámori Luca parádés ökölvívással sikeresen helyt állt Imane Helif ellen. A magyar sportoló az olimpián az algériai vetélytársával szemben csak pontozással esett ki, miközben korábban az olasz Angela Carini mindössze 46 másodpercig bírta az ütéseket, amelyek elmondása szerint olyan erősek voltak, amelyeket soha nem tapasztalt még.

Imane Khelif Hámori Luca ökölvívás Párizs Olimpia
Fotó: Csudai Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, erre a meccsre nem is került volna sor, ha a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) akarata érvényesül. A tornát azonban a Nemzetközi Olimpai Bizottság (NOB) rendezi, amely zöld jelzést adott a a megkérdőjelezett nemi hovatartozású afrikai versenyzőnek. Helif tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a nőké. Ugyanakkor Helif a férfiakra jellemző XY-kromoszómapárral is rendelkezik. Az ügyből világbotrány lett, tömegek szólaltak fel, s ítélték el a történteket.

Egyes vélemények szerint az olimpia jelenleg ott tart már, hogy azért jár érem Párizsban, ha valaki férfiként nőket ver.

A mainstream média és a baloldal természetesen Imane Helif védelmére kelt, s a legkülönbözőbb módokon próbálja bizonygatni, hogy az algériai bokszoló valójában nő. Mint megírtuk, a nemzetközi sajtó egyenesen ünnepli az afrikai győzelmet. A fősodrú média egyfajta győztes áldozatként próbálja bemutatni a sportolót.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érvelése szerint Imane Helif az útlevelében nőként van bejegyezve, s ezért nőnek számít. A Vadhajtások.hu cikke szerint most azonban felmerül a kérdés, hogy ez az útlevél esetleg egy hamisított születési okmányon alapul-e, amelyet az esemény után készítettek. Mint írják, nyilvánosságra hozták Imane Helif születési anyakönyvi kivonatát, aki állítólag 1999-ben született. Ebben valóban az áll, hogy „nő".

A bizonyítványt viszont csak 2018 szeptemberében állították ki, mintegy 19 évvel Helif születése után, és éppen időben a rendkívül ellentmondásos bokszkarrierje kezdetéhez – írja a portál.

A The India Express csapata elutazott Helif apjához Algériába. A felvételeken a bokszoló édesapja a kamerának mutogatja a születési anyakönyvi kivonatot, amellyel igazolná a sportoló nemi identitását. A feldühödött szülő így fogalmazott:

Remélem, érmet nyer Párizsban. Az Imane elleni támadás nem igazságos. Ő egy olyan lány, aki szereti a sportot. Ez a mi hivatalos családi dokumentumunk. 1999. május 2., nő. Ez a dokumentum nem hazudik. 1999-ben jegyezték be. Azok az emberek, akik hazudnak és kampányolnak Imane ellen, Isten ellenségei. Ezt az okmányt 1999-ben írták, amikor megszületett.

A születési év valójában 1999, bár az arab kézírással írt születési dátumot nem lehet pontosan megfejteni. De úgy tűnik, hogy a születési anyakönyvi kivonatot nem 1999-ben állították ki, hanem sok évvel később – írja a Vadhajtások. A „kiállítás dátuma" rovatban ez áll: 2018/04/01, azaz körülbelül 19 évvel Imane Helif születése után. A dokumentumon egy bélyegző is látható. A piros bélyegzőn pedig szintén jól felismerhető a 2018-as évszám, bár tükörfordítva.

A világ szinte minden országához hasonlóan Algériában is a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával lehet útlevelet kapni. Ezzel a dokumentummal kaphatott Helif is, s így azzal az okmánnyal bizonygatja női identitását. A NOB pedig így engedélyezte részvételét az olimpián.

Borítókép: Hámori Luca (kék) az algériai Imane Helif elleni küzdelemben, a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.