Hámori Luca és Helif között összejöhet a visszavágó versenyzőnk edzője szerint

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) nem sokat vár az olimpia után: szeptember végén, október elején Kazahsztánban, Asztanában női világbajnokságot rendez. A párizsi ötkarikás játékokon a női 66 kilogrammos súlycsoportban ötödik helyen végzett Hámori Luca azonban nem lép ringbe. Edzője, Varsányi Áron a Ripostnak nyilatkozva elmondta, tanítványának teljes kikapcsolódásra van szüksége, és megviselte az algériai Imane Helif elleni mérkőzését övező hercehurca.

Forrás: Ripost2024. 08. 15. 10:33
Hámori Luca, Varsányi Áron
Hámori Luca és Varsányi Áron Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hámori Luca edzője, Varsányi Áron már idehaza, a televízióban látta a tavalyi világbajnokságról kizárt, a nemi teszteken fennakadt Imane Helif diadalával végződött párizsi 66 kilogrammos női bokszfinálét. Arra ugyan nem gondolt, hogy az algériai az aranymeccsen kikap kínai riválisától, de lényegesen élvezetesebb fináléra számított.

Hámori Luca, Imane Helif
A negyeddöntőben Imane Helif egyhangú pontozással győzött Hámori Luca ellen. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Jang Liu az aktuális világbajnok. Annál is inkább elemeztem a mozgását, mert a Párizst megelőző franciaországi szparringoláson Luca találkozott vele, és nem vallott szégyent. Jang kilencperces mutatványa a döntőben csalódás volt, tudását a finálét megelőzően sokkal többre taksáltam – jegyezte meg Varsányi Áron a Ripostnak.

A szakember Hámori Lucának az algériaival szembeni, a negyeddöntőben elszenvedett 5-0-s vereségét videóról többször megtekintette, ízekre szedte.

– Amint a 66 kilogrammos kategória érméről döntő találkozójuk után is megállapítottam, Luca keveset ütött. Ha legközelebb mérkőznek, közelebb kell mennie riválisához, és kettes-hármas ütéskombinációval, majd gyors ellépéssel meglepnie az algériait, úgy lehetne esély a visszavágásra.

Varsányinak nincs kétsége afelől, hogy az olimpiai részvételét kísérő nemzetközi felháborodás ellenére Helif nem hagy fel az ökölvívással, arra viszont kíváncsi lesz, hogy a szeptember végén kezdődő asztanai vb-n megjelenik-e.

 

Hámori Lucának teljes kikapcsolódásra van szüksége

– Ezt a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) világszervezet írta ki, amelyik már két alkalommal is kizárta a mezőnyből Helifet túl magas tesztoszteronszintje és a férfiakra jellemző kromoszómái miatt. Ezekbe a polémiákba eddig sem szóltam bele, a jövőben sem teszem, döntsenek erről a hozzáértők, ítéljék meg, hogy a jövőben rajtolhat-e a női mezőnyben – mondta Varsányi Áron, aki elárulta, Hámori Luca nem lesz ott az őszi vb-n.

– Luca nem lép ringbe a világbajnokságon, teljes kikapcsolódásra van szüksége, hiszen a francia fővárosban éppen elég kihívással, elvárással nézett szembe. Látom rajta, idegileg megviselte ez az egész hercehurca – fogalmazott Varsányi Áron. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.