Megemelték a riasztási szintet a NATO egyik németországi légibázisán

Potenciális fenyegetésre utaló hírszerzési információk alapján csütörtök éjjel a második legmagasabb fokozatra emelték a biztonsági szintet az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben lévő NATO-légibázison.

2024. 08. 23. 17:13
A személyzet egyik tagja a nyugat-németországi Geilenkirchen katonai bázisán ellenőrzi a NATO Airborne Warning and Control System (AWACS) repülőgépét
A személyzet egyik tagja a nyugat-németországi Geilenkirchen katonai bázisán ellenőrzi a NATO Airborne Warning and Control System (AWACS) repülőgépét Fotó: AFP/Ina Fassbinder
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csütörtökön az 1600 alkalmazott mintegy felét elővigyázatosságból hazaküldték, de a repülési műveletek nem szakadtak meg, és az AWACS légi előrejelző rendszerben alkalmazott repülőgépek továbbra is fel- és leszállnak – közölte Christian  Brett, a németországi nemzetközi légibázis szóvivője, miután potenciális fenyegetésre utaló hírszerzési információk alapján csütörtök éjjel a második legmagasabb fokozatra emelték a biztonsági szintet az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben lévő NATO-légibázison.

Jelenleg a NATO zsargonja szerinti „Charlie” biztonsági szintet alkalmazzák, amely azt jelenti, hogy valamilyen incidens történt, vagy potenciális terrorfenyegetettségről van tudomása a szervezetnek – mondta Brett.

Hozzátette: erre a riasztási szintre Geilenkirchenben évek óta nem volt példa. Ennek ellenére szerinte nincs ok az aggodalomra, a gyakori hírszerzési információk alapján már elővigyázatosságból intézkedtek.

A DPA német hírügynökségnek nyilatkozva a szóvivő abszurdumnak nevezte a drónok reptér fölötti átrepüléséről szóló találgatásokat. 

A légibázis fölött tilos az átrepülés a nem engedélyezett légi járműveknek

– emelte ki. „A drónokat már gyártáskor úgy állítják be, hogy ne tudjanak a tiltott repülési zónákba navigálni. A légteret ettől függetlenül is szigorúan ellenőrzik” – húzta alá Brett.

A NATO jelenleg 14 átalakított Boeing 707-es repülőgépet állomásoztat Geilenkirchenben az AWACS-rendszerben. Ezek célja, hogy a légtérben a potenciális veszélyforrásokat időben felismerjék, és tájékoztassák a szervezetet. Az Aachen melletti repülőtérről hétfőtől péntekig naponta két-három AWACS-járat közlekedik.

Borítókép: A személyzet egyik tagja a nyugat-németországi Geilenkirchen katonai bázisán ellenőrzi a NATO Airborne Warning and Control System (AWACS) repülőgépét (Fotó: AFP/Ina Fassbinder)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.