A Nyugat tudott az ukrán támadásról az elnöki főtanácsadó szerint

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök legfőbb tanácsadója szerint az invázió megmutatta az oroszoknak Vlagyimir Putyin háborújának kemény valóságát.

Forrás: The Independent2024. 08. 16. 7:20
Mihajlo Podoljak az ukrán elnök főtanácsadója
Mihajlo Podoljak az ukrán elnök főtanácsadója Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna meglepetésszerű támadása Oroszországon belül az egyetlen módja annak, hogy a háború megnyerésére irányuló „pszichológiai” taktika részeként tárgyalóasztalhoz kényszerítse Vlagyimir Putyint – mondta Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója a The Independentnek. 

A két és fél éve tartó konfliktus legsikeresebb lépésével Kijev az elmúlt egy hétben több orosz földet foglalt el, mint amennyit Moszkva egész évben elfoglalt Ukrajnában. 

Az ukrán erők folyamatosan nyomultak előre a határon át a Kurszki régióba, városokat és falvakat foglaltak el, és több százezer egyszerű orosz embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát – írja a brit lap.

Teljesen egyértelmű eszközökkel kell kényszerítenünk Oroszországot [a tárgyalásokra]. Az egyik ilyen eszköz a katonai kényszerítés eszköz. Vagyis a gazdasági és diplomáciai eszközök mellett jelentős taktikai vereségeket kell okoznunk Oroszországnak. A Kurszki térségben ennek a katonai kényszerítő eszköznek az optimalizálását látjuk, hogy Oroszországot a tárgyalási folyamatba kényszerítsük

– mondta Podoljak.

[Az oroszok] nem beszélnek a háborúról, és általában elég kényelmesen érzik magukat, mert valahol háború folyik, valaki gyilkol. Érdekes számukra a tévében nézni.  De amikor a háború Oroszország területén folytatódik, akkor bizony megijednek. Megdöbbennek. Ez jelentős hatással van Oroszország pszichológiai állapotára. Ez egyben a befolyásolás eszköze is

– tette hozzá az elnöki főtanácsadó.

Ukrajna legfontosabb nyugati szövetségesei, köztük Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt állítják, hogy nem értesültek a támadásról, mielőtt az megtörtént volna, de Podoljak szerint ez nem így volt – fogalmaz a brit lap.

Vannak bizonyos dolgok, amelyeket a meglepetés erejével kell végrehajtani, és amelyeknek helyi szinten kell történniük

 – mondta. 

De voltak megbeszélések a partnererők között, csak nem a nyilvánosság előtt

– tette hozzá.

Az oroszok időközben közreadtak egy videót egy állítólagos elfogott ukrán katonáról, aki arról is beszél, hogy nyugati kiképzők irányították a kurszki betörést.

Nyugati kiképzők játszották a főszerepet a Kurszki terület elleni támadás megtervezésében – mondta Szergej Bocsenko, az ukrán fegyveres erők elfogott katonája. A vele folytatott beszélgetésről készült videót az orosz védelmi minisztérium bocsátotta rendelkezésre – írja a TASZSZ.

Az ukrán fogoly azt mondta, hogy a Kurszki területen harcoló ukrán fegyveres erők soraiban külföldi zsoldosok vannak – írja a RIA Novosztyi ugyanerre a kihallgatásra hivatkozva.

 

Borítókép: Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.