Pokollá teszik a helyiek életét az illegális migránsok több spanyol városban

Medina del Campo városába több mint száz marokkóit helyeztek át, akik miatt állandósultak az utcai konfliktusok. A helyiek úgy érzik, megszűnt miattuk a közbiztonság.

2024. 08. 04. 14:46
Egyre több spanyol városban kerülnek lehetetlen helyzetbe a helyiek az illegális migránsok miatt (Fotó: AFP/Desire Martin)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tönkreteszik a helyiek életét a marokkói migránsok a spanyolországi Medina del Campoban. Mintegy százötven embert helyeztek át a városba, hogy idénymunkásként a burgonyaföldeken dolgozzanak, de jelenlétük óta megszűnt a közbiztonság a város utcáin. 

A lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy ezeknek az embereknek az agresszivitása miatt folyamatosak az utcai verekedések, de a napokban például két férfi nyilvános vizelés közben verbálisan molesztált két arrafelé járó lányt. Úgy tudni, hogy a bevándorlók közül többen azért szöktek át Marokkóból Spanyolországba, hogy hazájukban elkerüljék a börtönt. 

Már a polgármester is aggodalmát fejezte ki az utcai összetűzések számának növekedésével kapcsolatban, és gondolatait pár napja meg is osztotta az X-en.

Aggódom az utcai verekedések számának növekedése miatt. A muzulmán bevándorlók tömeges és ellenőrizetlen érkezése vészharangot kongat a lakosság körében

– fogalmazott Guzman Gomez Alonso. 

A helyi rendőrség nem tud érdemben reagálni a hozzájuk beérkező hívásokra. Medina del Campoban ugyanis 26 önkormányzati rendőr dolgozik, ebből 23 az utcákon járőrözik. Jelentéseik szerint csak az elmúlt pár napban 25 utcai összetűzésbe avatkoztak be és 12 visszaesőt tartóztattak le. Jacinto Canales megyei kormánydelegált pár napja bejelentette, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a városban, hogy visszaszorítsák az utcai összetűzések számát és a lakók nagyobb biztonságban érezzék magukat. Ugyanakkor Canales úgy fogalmazott, hogy “nincs varázspálcájuk”, jelezve ezzel, hogy az ügynökök nagyobb jelenléte az utcákon nem biztos, hogy megoldja a problémát.

Medina del Campo az egyik olyan város Spanyolországban, ahová a központi szocialista kormány a munkalehetőségek miatt nagyobb létszámban helyezi át a Kanári-szigetekre érkezett afrikai migránsokat is. Tavaly év végén például a helyi élményfürdőt bérelték ki az önkormányzattól és ott helyeztek el több száz embert menedékkérelmük elbírálásáig.

Nem Medina azonban az egyetlen olyan város Spanyolországban, ahol a helyiek egyre kétségbeesettebbek a migránsok jelenléte miatt. Az alicante Guardamar del Segurába az elmúlt hónapokban több száz afrikai menekültet helyeztek át és hotelekben biztosítottak nekik fekvőhelyet.

Érkezésük óta azonban megugrott az utcai konfliktusok száma, egyre több a verekedés a helyi bárokban, de több szexuális zaklatásról is érkezett bejelentés a rendőrséghez. A migránsoknak szállást biztosító hotelek dolgozóival, köztük takarítókkal és az egyik karbantartóval is erőszakoskodtak már. 

A csendőrség azonosította az összes eddigi elkövetőt. (...) Ezek olyan helyzetek, amelyeket el kell ítélni és nem szabad megengedni, reagálni kell ezekre a bűncselekményekre

– hangsúlyozta Guardamar szocialista polgármestere. José Luis Sáez Pastor ugyan a napokban már segítséget is kért a kormánytól a közbiztonság megerősítése érdekében, azt azért hozzátette, hogy szerinte a bűncselekmények számának növekedése nem hozható összefüggésbe az illegális migránsok érkezésével. A helyi csendőrök és rendőrök azonban ezt nem így tapasztalják. Többen közülük már a legnagyobb televíziós csatornáknak adtak interjút, amelyekben elmondták, hogy az incidensek jelentős része mögött igenis az odavitt bevándorlók állnak, teljesen mindegy, mit mond a szocialista városvezetés. 

Pár napja három marokkói támadt meg egy orosz állampolgárt, majd intézkedni akartam egy algériaival szemben, aki kést rántott rám. Kiderült, hogy elég sok erőszakos rablást követett már el a múltban is

– mesélte az egyik guardamari rendőr. Spanyolországba megállás nélkül érkeznek az illegális afrikai bevándorlók. Pénteken és szombaton a Baleár-szigeteken több mint kétszáz ember kötött ki. A legtöbb menekült azonban a kanári szigetvilágot veszi célba, oda az év első hónapjában már több mint 21 ezer ember érkezett, ami 152 százalékkal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban regisztrált számot.

Borítókép: Egyre több spanyol városban kerülnek lehetetlen helyzetbe a helyiek az illegális migránsok miatt (Fotó: AFP/Desire Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.