Robbantanák a koalíciót a szabaddemokraták?

Több olyan javaslattal is előállt az elmúlt időszakban a német Szabaddemokrata Párt, amellyel szándékosan borsot tört koalíciós partnerei, a szociáldemokraták és a Zöldek orra alá. Egyesek szerint politikai taktikázás áll a fejlemények mögött.

Forrás: Politico2024. 08. 16. 9:56
Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt, az FDP elnöke
Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt, az FDP elnöke (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembemenve koalíciós partnerei, a szociáldemokraták és a zöldek programjával, az autós közlekedést ösztönözné a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) a belvárosi parkolás ingyenessé tételével és a biciklisávok korlátozásával.

Nincs szükségünk autóellenes programra, amely egyre több korlátozást és tiltást tartalmaz. Az autó továbbra is az egyéni mobilitás és a szabadság alapvető része

– mondta Bijan Djir-Sarai, a szabaddemokraták főtitkára a Bild am Sonntag című lapnak.

A pártnak nem ez az első húzása, amellyel feldühíti koalíciós partnereit – mutat rá a Politico brüsszeli hírportál. Egy másik, a szociáldemokraták és a Zöldek számára arculcsapással felérő javaslatuk szerint meg kellene szüntetni a külföldi segélyeket kezelő német fejlesztési minisztériumot, és beolvasztani azt a külügyminisztériumba.

Lehetséges okként a szabaddemokraták gyorsan hanyatló népszerűségét jelölik meg. Az FDP támogatottsága mostanra a parlamenti bejutási küszöb közelébe olvadt.

Szeptemberben pedig választásokat tartanak három kelet-németországi tartományban, ahol a koalíció pártjai komoly vereségre számíthatnak. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az FDP egyik tartományban sem fog bejutni a parlamentbe.

Egy nagyarányú vereség pedig ismét felszínre hozhatja a koalíció létjogosultságával kapcsolatos kérdéseket.

Egyes találgatások szerint pedig az FDP a koalíció bedöntésével próbálná növelni a népszerűségét a jövő évi szövetségi választások előtt. A „palotaforradalom” múlt héten kezdődött, amikor a szabaddemokraták vezetője és egyben Németország pénzügyminisztere, Christian Lindner megkérdőjelezte azt a július elején megkötött költségvetési kompromisszumot, amelyet hosszú patthelyzet végén sikerült megkötnie a három koalíciós pártnak.

 

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt, az FDP elnöke (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.