Spanyolországban is gyakoriak a migránsok által elkövetett támadások

A dél-európai ország hatóságai dzsihadisták tömkelegét tartóztatták le az elmúlt években, de az illegális migrációs nyomással párhuzamosan nőtt az erőszakos rablások és nők elleni szexuális zaklatások száma is.

2024. 08. 25. 9:30
A biztonsági erők letartóztattak két személyt, akiknek állítólag közük volt a barcelonai Las Ramblason elkövetett terrortámadáshoz. A halálos áldozatok száma 13 halott és 80 sebesült.
A biztonsági erők letartóztattak két személyt, akiknek állítólag közük volt a barcelonai Las Ramblason elkövetett terrortámadáshoz. A halálos áldozatok száma 13 halott és 80 sebesült. Fotó: Notimex via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrortámadás Barcelonában, elhibázott merénylet Alcanarban, egy machetével kivégzett sekrestyés Andalúziában, nők ellen elkövetett szexuálisa zaklatások sora – csak néhány azok közül a megrázó események közül, amelyeket afrikai migránsok követtek el az elmúlt években Spanyolországban.

2017 augusztusában marokkói bevándorlók belehajtottak a nyaralókkal teli tömegbe először Barcelona legkedveltebb sétálóutcáján a Ramblán, majd Cambrils tengerparti sétányán. Tizenhat ember életét oltották ki és több mint százötven főnek okoztak sérülést. A nyomozás során kiderült, hogy a támadásokat végrehajtó személyek közül többen illegálisan tartózkodtak a dél-európai országban, és kapcsolatban álltak szélsőséges iszlamista csoportokkal.

Nem sokkal korábban ugyanennek a terrorcsoportnak a tagjai robbanószerkezeteket készítettek a katalóniai Alcanar városában, amikor egy véletlen robbanás történt, ami meghiúsította eredeti terveiket, így azokat átírva a csapat többi tagja végül belegázolt a tömegbe Barcelonában és Cambrilsban. Az előkészületekről néhány évvel később nyilvánosságra hoztak egy videófelvételt is.

2019-ben a spanyol csendőrségnek épp időben sikerült lerántania a leplet egy terrorista sejtről, amelyek a spanyol enklávéban, Ceutában és a szomszédos Marokkóban dolgoztak az Iszlám Állam (ISIS) kötelékében azon, hogy egyszerre, egy időben több merényletet hajtsanak végre Spanyolország több pontján. A tagok többsége az észak-afrikai országból származott.

2023 januárjában egy szintén marokkói illegális bevándorló, Yassine Kanjaa sétált be a dél-spanyolországi Algeciras egyik templomába, majd a nála lévő machetével megölte az ott tartózkodó sekrestyést, további négy embert pedig megsebesített. A hatóságok arra jutottak, hogy a támadás dzsihadista indíttatású volt, valamint bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy Kanjaa korábban már követett el bűncselekményeket, és többen radikális nézeteiről ismerték.

Idén januárban a dél-spanyolországi rendőrök egy 17 éves szíriai fiatalt tartóztattak le, aki egy sevillai faluban készült arra, hogy iskolájában merényletet hajtson végre. A rendőrök nagy mennyiségű robbanóanyagot, vegyi anyagot és más, robbanószerkezet gyártásához szükséges eszközt, illetve kézikönyveket találtak találtak a szobájában.

Két hónappal később Barcelonában egy 18 éves marokkói fiatalt fogtak el, aki aktív párbeszédet folytatott az ISIS tagjaival és szoros kapcsolatban állt egy olyan sejttel is, ami ISIS-tagok letelepedését segítette elő Svédországban és Kanadában, azzal a szándékkal, hogy végül merényletet hajtsanak végre.

Szintén márciusban a barcelonai Badalonában egy pakisztáni férfit fogtak el, aki baltával törte be az egyik gyorsétterem ablakát, miközben azt kiabálta, hogy „Allah akbar!”, azaz Allah a leghatalmasabb.

A háttérben csendesen tevékenykedő dzsihadisták mellett számos olyan bűnöző migráns csuklóján kattant a bilincs az elmúlt években Spanyolországban, akik bár nem készültek merényletre, más bűncselekményeket viszont elkövettek.

Többek között letartóztattak egy az országból hónapokkal korábban kiutasított marokkói férfit, aki a baszkföldi Getxóban egy négyéves kislányt zaklatott szexuálisan. Szintén Marokkóból érkezett az a három férfi, akik halálra vertek egy spanyol állampolgárt Alicante megyében megtorlás céljából. Az áldozat halála előtt a helyi lányokat igyekezett megvédeni az afrikai bevándorlóktól, mivel rendszeresen zaklatták őket.

Csakugyan marokkóiakból állt az a bűnözői hálózat, amelynek székhelye Alicante tartományban volt és családi házak, lakások kirablására specializálódott. Nyolc megyében több mint száz bűncselekményt írtak a számlájukra. Ez a spanyol hatóságok egyik legnagyobb fogása volt az elmúlt években az ilyen típusú bűnelkövetések terén.

2020 végén, valamint idén augusztusban pedig felszámoltak egy-egy migránsmaffiát is, amelynek tagjai több ezer euróért cserébe szállították a bevándorlókat az afrikai országokból a Kanári-szigetekre. Előbbi marokkói, algériai és szubszaharai migránsokat, utóbbi pedig Szíriából és Algériából származó embereket ültetett fel csónakokra.

Borítókép: A biztonsági erők letartóztattak két személyt, akiknek állítólag közük volt a barcelonai Las Ramblán elkövetett terrortámadáshoz. A halálos áldozatok száma 13 halott, és nyolcvanan sebesültek meg (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.