Szökésben a sorozatgyilkos, aki 42 nőt ölt meg

Öt rendőrt bírósági meghallgatásra szállítottak szerdán Kenya fővárosába, Nairobiba, mert bűnrészességgel vádolják őket egy sorozatgyilkossággal gyanúsított férfi szökésében.

2024. 08. 22. 6:08
Öt kenyai rendőr, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítettek megszökni a rendőrségi cellákban előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak, köztük egy nő meggyilkolásával és feldarabolásával vádolt személynek
Öt kenyai rendőr, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítettek megszökni a rendőrségi cellákban előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak, köztük egy nő meggyilkolásával és feldarabolásával vádolt személynek Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több tucatnyi nő meggyilkolásával vádolt 33 éves Collins Jumaisi egy rendőrségi fogdából szökött meg keddre virradó éjszaka tizenkét másik emberrel együtt, akik eritreai illegális bevándorlók voltak.
A férfit július 15-én vették őrizetbe, néhány nappal azután, hogy műanyag zsákokba csomagolt, feldarabolt holttesteket találtak Nairobi déli részén, Mukuru szegénynegyed szeméttelepén.

A hatóságok – amelyek szerint a gyanúsított „pszichopata sorozatgyilkos” – elmondták: a férfi bevallotta, hogy 42 nőt gyilkolt meg 2022 és 2024 júliusa között. Az első áldozata a felesége volt.

A bíróság csütörtökön dönti el, hogy őrizetben marad-e az öt rendőr – négy férfi és egy nő –, aki a szökés idején szolgálatban volt a rendőrkapitányságon.
Három másik embert rendőri felügyelet alá vettek kedden.
A meghallgatáson az ügyész kijelentette, hogy több bűntárs azóta is szökésben van, de további részleteket nem közölt.
Gilbert Masengeli megbízott rendőrfőnök kedden közleményében azt írta, hogy a nyomozás elsődleges eredményei szerint arra lehet következtetni, hogy bűntársak segítettek a szökésben, mert nagy számú rendőri állományt vezényeltek ki a kapitányság őrzésére.

Egy rendőrségi jelentés szerint a szökést kedd reggel fedezték fel, reggeliosztás közben. A cellába érve a rendőrök felfedezték, hogy tizenhárom őrizetes eltűnt, miután elfűrészeltek egy rácsot. Fél év leforgása alatt ez már a második eset, hogy ilyen súlyos bűncselekményekkel gyanúsított személy megszökött a fogságból.

Februárban egy amerikai kiadatásra váró kenyai férfi, akit a barátnője meggyilkolásával gyanúsítottak, szökött meg egy nairobi rendőrkapitányságról, gyalog sétálva ki az épületből. Hat nappal később fogták el.
Collins Jumaisit pénteken hallgatta meg a bíróság, hogy döntsön az előzetes őrizet meghosszabbításáról a nyomozás befejezéséig.
A rendőrséget számos bírálat érte, amiért a szeméttelep, ahol a feldarabolt női holtesteket megtalálták, kevesebb mint száz méterre található a helyi rendőrségi épülettől.
A rendőrség felügyeleti szerve, az IPOA szintén bejelentette, hogy vizsgálatot folytat az ügyben annak felderítésére, hogy a rendőrség érintett volt-e a gyilkosságokban, illetve tett-e valamit a megakadályozásukra.

Borítókép: öt kenyai rendőr, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítettek megszökni a rendőrségi cellákban előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak, köztük egy férfinek, akit több nő meggyilkolásával és feldarabolásával vádolnak (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.