Tájfun söpört végig Japánon + videó

Repülőjáratok százait kellett törölni Japánban pénteken, mert a közelgő Ampil tájfun sok helyen áramszünetet okozott.

Forrás: MTI2024. 08. 16. 18:37
Ivaki, 2024. augusztus 16. Az Ampil nevû tájfun által okozott hatalmas hullámok Ivaki partjainál, Fukusima prefektúrában 2024. augusztus 16-án. A japán fõváros térsége felé közeledõ Ampil tájfun miatt több mint 600 repülõjáratot töröltek. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A japán meteorológiai szolgálat (JMA) által a „nagyon erős” kategóriába sorolt tájfun helyi idő szerint péntek délután négy órakor Tokiótól mintegy százhetven kilométerre délre, óránként kétszáztizenhat kilométeres sebességű szeleket szállítva haladt, majd északkeleti irányban végigsöpört a szigetország keleti partvidékén, és több mint kétezer háztartásban áramszünetet okozott a Tokiót körülvevő prefektúrákban.

A JMA erős széllel kísért heves esők érkezésére figyelmeztette a lakosságot, a Tokiótól mintegy százhetven kilométerre, a keleti partvidéken fekvő Csiba prefektúra vezetését pedig arra kérte, hogy hirdesse ki a legmagasabb riasztási fokozatot, mivel számításai szerint nagyon erős hullámzás, heves eső és árvíz, illetve akár földcsuszamlás is bekövetkezhet a területén.

A kérésnek eleget téve a helyi katasztrófavédelmi szolgálat több mint tizennyolcezer ember kitelepítését kezdte meg a prefektúra leginkább veszélyeztetett területeiről.

A tájfun a légi közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott: az ANA légitársaság pénteken 281 belföldi és ötvennégy külföldi járatát volt kénytelen törölni, ami hetvenkétezer utast, a Japan Airlines pedig 361 járatát törölte, ami ötvenhétezer embert érintett.

A Sinkanszen szuperexpressz Tokió és Nagoja közötti szakaszát várhatóan szintén lezárják, a tokiói Disney vidámparkokat pedig már bezárták.

A japán tévécsatornák helyi idő szerint péntek délután rögzített felvételein kidőlt fák, magasra csapó parti hullámok és elöntött autóutak voltak láthatóak, áldozatokról vagy komoly anyagi károkról egyelőre nem kaptak jelentéseket.

A JMA előrejelzése szerint az Ampil péntek éjszaka a tenger felett halad el a Tokiót övező partvidék mellett, majd irányt változtatva szombat reggel már a Csendes-óceán felé halad tovább.

Borítókép: Az Ampil nevű tájfun által okozott hatalmas hullámok Ivaki partjainál, Fukusima prefektúrában 2024. augusztus 16-án (Forrás: MTI/AP/Kyodo News) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.