Több mint félmillió bevándorló gyerek kaphatna olasz állampolgárságot

Közel ötszázhatvanezer tanulót érinthetne, ha az olaszországi iskolákba járó bevándorló gyerekek állampolgárságot kapnának – számolta ki a Tuttoscuola oktatási portál, miközben Matteo Salvini, a Liga elnöke ismét nemet mondott a lehetőségre.

2024. 08. 22. 21:43
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és az olasz szélsőjobboldali Liga párt vezetője.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és az olasz szélsőjobboldali Liga párt vezetője. Fotó: AFP/Gabriel Bouys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tuttoscuola számításai szerint a jelenleg a kötelező oktatásban részt vevő bevándorló diákok hatvan százaléka kaphatna állampolgárságot. Azokról van szó, akik már legalább öt évig olaszországi iskolában tanultak, tehát tízévesnél idősebbek. Több mint nyolcvan százalékuk az ország északi régióiban él, kevesebb mint tizenöt százalékuk délen.

Ha a parlament megszavazza az iskolába járó bevándorló gyerekek állampolgárságát, a törvény első évében több mint 300 ezer diák élhetne a lehetőséggel, a következő négy évben pedig további több mint 260 ezer.

A párizsi olimpiai játékokon részt vevő külföldi születésű olasz sportolókat vette példaként az ellenzéki Demokrata Párt (PD), amely augusztus közepétől az Olaszországba családjával érkező vagy az országban született bevándorló gyerekek és fiatalok állampolgárságát szorgalmazza. A PD szeptemberben tervez törvényjavaslatot benyújtani. A párt kezdeményezi, hogy a bevándorló családok gyerekei állampolgárságot kérelmezhessenek. Feltételnek számít, hogy a gyerekek elvégezzék az ötéves általános iskola alsó tagozatát, vagy ha 12 éves koruk után érkeztek Olaszországba, akkor a hároméves felső tagozatot.

A javaslatot az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt az utóbbi napokban többször határozottan elutasította, hangoztatva, hogy a kérdés nem számít elsőrendűnek az országban, és nem szerepel a kormányprogramban. 

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője közösségi oldalán szögezte le ismét, hogy nemet mond az Olaszország területén született és az olasz iskolába járó gyerekek állampolgárságára. Salvini közösségi oldalán egy évekkel ezelőtti felvételt közölt, melyen Silvio Berlusconi volt kormányfő, a Hajrá, Olaszország! (FI) párt vezetője hangoztatta, hogy a bevándorlók egy része „gyűlöli a keresztényeket, a nyugati kultúrát, az olasz államot […] miközben támogatják a terrorizmust, ezért nem lehet nekik állampolgárságot adni csak azért, mert iskolába járnak”.

Matteo Salvini szövetségesének, Antonio Tajaninak, a jobbközép Hajrá, Olaszország! jelenlegi vezetőjének üzent, aki a Riminiben zajló nemzetközi katolikus találkozón hajlandóságot mutatott az iskolába járó gyerekek állampolgársága iránt. Korábban Tajani azt mondta, hogy többek között állampolgárságot adhatnának az utóbbi két évben olasz iskolába járó ukrán menekült gyerekeknek is.

Nem a bőrszín határozza meg, hogy olasz vagy-e, hanem az, hogy osztod-e az európai értékeket. Mindegy, hogy a szüleid Kijevben, La Pazban vagy Dakarban születtek

– jelentette ki Tajani. Hozzátette, hogy esze ágában sincs akárki előtt kaput nyitni. Nem zárkózott el teljesen a kérdéstől Matteo Piantedosi belügyminiszter sem, aki szintén Riminiben arra keresett választ, miként lehet a bevándorlókat igazi és hasznos állampolgárokká tenni. Ezzel egy időben az északkeleti Venetóban a Demokrata Párt tartományi szintű kezdeményezést indított az iskolába járó bevándorló gyerekek állampolgárságának odaítéléséről. A közel ötmilliós régióban mintegy százezer külföldi diák van, akiknek hetven százaléka Olaszországban született.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és az olasz szélsőjobboldali Liga párt vezetője. (Fotó: AFP/Gabriel Bouys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.