Trump szerint Putyin túljárt a nyugati vezetők eszén

A volt elnök borzalmas üzletnek nevezte a fogolycserét, amely precedenst teremthet. Donald Trump szerint az orosz elnök túljárt a nyugatiak eszén.

2024. 08. 04. 7:34
TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a Minnesota állambeli Harrisburgben tartott választási nagygyűlésen 2024. július 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds) Fotó: Michael Reynolds
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt elnök gratulált Vlagyimir Putyinnak a héten a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycseréhez. A republikánus elnökjelölt szerint az orosz elnök túljárt az amerikai tisztviselők eszén. Mint arról lapunk korábban beszámolt a mostani volt a hidegháború vége óta a legnagyobb ilyen megállapodás.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszédet mond a Minnesota állambeli Harrisburgben tartott választási nagygyűlésen 2024. július 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszédet mond a Minnesota állambeli Harrisburgben tartott választási nagygyűlésen 2024. július 31-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A fogolycsere során több amerikait, németet és orosz disszidenst engedtek szabadon Oroszországban, cserébe pedig a nyugati országokból orosz elítélteket adtak ki Moszkvának.

A szabadon bocsátottak között volt Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója is, akit Oroszországban kémkedés gyanúja miatt tartóztattak le, és nemrégiben 16 év börtönbüntetésre ítélték.

Moszkva pedig megkapta mások mellett Vagyim Kraszikovot, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Németországban, mert 2019-ben fényes nappal megölt egy csecsen disszidenst egy berlini parkban.

Donald Trump a legutóbbi atlantai nagygyűlésén élesen bírálta az amerikai kormányzatot. Szerinte szörnyű üzletet kötött Washington. 

Szeretnék gratulálni Vlagyimir Putyinnak, hogy újabb nagyszerű üzletet kötött

 – mondta az elnökjelölt. Trump kiemelte:

Borzalmas, borzalmas üzleteket kötünk. Jó, hogy visszakaptuk őket, de ez rossz precedenst teremtett.

 

Trump mellett mások is a fogolycsere veszélyeire figyelmeztetnek

Nemcsak a tengeren túl, de Európában is többen aggódnak a fogolycsere és annak következményei miatt.

Mariusz Kaminski korábbi belügyminiszter az X-en azt írta, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormánya „a legértékesebb ügynöküket odaadta az oroszoknak anélkül, hogy bármit is kapott volna cserébe”.

Németországban emberi jogi szervezetek és ellenzéki politikusok azzal érveltek, hogy egy elítélt gyilkos kiszabadítása politikai foglyokért cserébe extra befolyást biztosít az orosz rezsim számára.

Ez precedenst teremthet

 – mondta Roderich Kiesewetter, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió politikusa. 

Attól tartok, hogy megnő az orosz szabotázs vagy terrorizmus kockázata

 – mondta, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bebizonyította, hogy – mint fogalmazott – csatlósainak nincs okuk tartani a következményektől.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a Minnesota állambeli Harrisburgben tartott választási nagygyűlésen 2024. július 31-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.