Újabb miniszteri találkozót akarnak megakadályozni

Veszélyben az eurózóna pénzügyminisztereinek budapesti találkozója, a magyarellenes politikusok mindent megtesznek, hogy a soros magyar elnökséget szabotálják.

Forrás: Politico2024. 08. 29. 12:33
Eurogroup Finance Ministers Meeting in Brussels
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 13: President of Eurogroup Paschal Donohoe attends the Eurogroup Finance Ministers Meeting in Brussels, Belgium on May 13, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Paschal Donohoe Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek budapesti találkozója elmaradhat, az eseményt szeptember közepére tervezik. Paschal Donohoe, Írország közkiadásokért, a nemzeti fejlesztési terv végrehajtásáért és reformokért felelős minisztere (aki egyben az eurócsoport elnöke is) jövő hétig kell döntsön az esemény sorsáról, közölte a Politico brüsszeli hírportál. Ám az is elképzelhető, hogy Donohoe döntésétől függetlenül több miniszter megpróbálja megakadályozni az eseményt. 

A jelenlegi hivatalos álláspont szerint megtartják a szeptember 13-ra tervezett találkozót

– nyilatkozta az eurócsoport szóvivője.

A pénzügyminiszterek találkozóira általában havonta egyszer kerül sor, de az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő országban évente kétszer üléseznek. Szeptember 5-én és 6-án előkészítő találkozókat is tartanának. Szokatlan módon az EU Tanácsának honlapján jelenleg nem találhatók információk az eurócsoportról.

Több miniszter már jelezte, hogy nem fog részt venni a találkozón (még akkor sem, ha a Magyarországon történő megszervezése zöld jelzést kap), köztük Christian Lindner német pénzügyminiszter, valamint az észt, a finn és a litván pénzügyminiszter is. 

Júliusban több ország bojkottálta a budapesti miniszteri találkozókat. Az Európai Bizottság közölte, hogy vezető tisztviselői nem vesznek részt egyetlen találkozón sem Magyarország féléves elnöksége alatt.

Az uniós pénzügyminiszterek júliusi nyilvános találkozóján több miniszter is magyarellenes hozzáállásról tett tanúbizonyságot. Többek között bírálták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért békemissziója részeként találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az uniós kül- és védelmi miniszterek találkozóit is ezen a héten Brüsszelben tartják, Budapest helyett.

Donohoe valószínűleg felméri a brüsszeli megbeszélések hangulatát, mielőtt döntést hozna arról, hogy lemondja-e a találkozót

– vélik a tisztviselők.

Borítókép: Paschal Donohoe (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.