Ukrajna arra kéri Mexikót, hogy tartóztassa le Putyint

Kijev reményét fejezte ki, hogy a mexikói kormány tisztában van azzal, hogy „Vlagyimir Putyin háborús bűnös”, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki.

Forrás: RBC.ua2024. 08. 08. 11:07
President Vladimir Putin chairs meeting with security services chiefs on fighting in Kursk region
Vlagyimir Putyin orosz elnök vezet egy találkozót az orosz kormány tagjaival a Novo-Ogarjovo rezidencián 2024. augusztus 7-én. Fotó: Valery SHARIFULIN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna mexikói nagykövetségére hivatkozva írt a meglepő kérésről az RBC-Ukraina.

A nagykövetség reményét fejezte ki, hogy a mexikói kormány tisztában van azzal, hogy „Vlagyimir Putyin háborús bűnös”, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – amelynek joghatóságát Mexikó elismeri – elfogatóparancsot adott ki ukrán gyermekek elrablásának és Oroszországba való erőszakos átadásának gyanúja miatt.

Mindeközben úgy véljük, hogy a mexikói kormány mindenképpen végrehajtja a nemzetközi elfogatóparancsot, és a fentieket benyújtja az ENSZ hágai igazságügyi szervének

– áll a levélben.

Még augusztus 7-én hívta meg Mexikó Vlagyimir Putyint az újonnan megválasztott elnök, Claudia Sheinbaum beiktatására. Az ukrán lap arra emlékeztetett, hogy a Putyin ellen 2023 márciusában kiadott elfogatóparancs óta a Kreml vezetője nem utazott a Római Statútumot aláíró államokba, mivel ezen államok hatóságainak a területükre érkezéskor le kellene tartóztatniuk őt.

Claudia Sheinbaum, Mexico's Virtual President-elect, Meets With Governors Of The West Region
Claudia Sheinbaum sajtótájékoztatót tart Mexikóvárosban, 2024. augusztus 7-én a nyugati régió (Colima, Guanajuato, Guerrero, Michoacan és Queretaro) kormányzóival való találkozó alkalmából a Hotel Courtyard Mexico City Revolucionban (Fotó: NurPhoto /AFP/Vieyra)

Putyint időnként meghívják egy-egy Oroszországon kívüli rendezvényre, amit általában visszautasít, azonban rendszeresen ellátogat Fehéroroszországba, júniusban pedig Észak-Koreába és Vietnámba látogatott.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök  (Fotó: AFP/Valery Sharifulin)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.