Ukrajna kimenekíti az állampolgárait

Kijev a helyzet fokozódása miatt tette meg ezt a lépést. Harminc embert szállított Libanonból Lengyelországba Ukrajna.

2024. 08. 04. 8:34
Az izraeli határ közelében készült fotón füst gomolyog a libanoni oldalon 2024. augusztus 3-án. (Fotó: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán katonai hírszerzés és a külügyminisztérium augusztus 3-án harminc ukránt evakuált Libanonból. Az akciót a Közel-keleti helyzet romlása miatt hajtotta végre Ukrajna. Erről számolt be a The Kyiv Independent ukrán hírportál.

A Dél-Libanonból kilőtt rakétákat az izraeli légvédelmi rendszer elfogta 2024. augusztus 3-án. Ukrajna a helyzet romlása miatt evakuálta állampolgárait Libanonból. (Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
A Dél-Libanonból kilőtt rakétákat az izraeli légvédelmi rendszer elfogta 2024. augusztus 3-án. Ukrajna a helyzet romlása miatt evakuálta állampolgárait Libanonból (Fotó:  AFP/Anadolu/Mostafa Alkharouf)

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Hezbollah tegnap késő este mintegy harminc rakétát lőtt ki Libanonból Izraelre – közölte az IDF, miután a terrorcsoport nem sokkal éjfél után vállalta a felelősséget a támadásért. Az Izraeli Védelmi Erők azt állítja, hogy a legtöbb rakétát feltartóztatta a légvédelmi rendszer, de volt olyan is, amely becsapódott. Válaszul az izraeli légierő vadászgépei eltalálták a támadásban használt hordozórakétát Dél-Libanonban, valamint a Hezbollah többi infrastruktúráját a térségben

Ukrajna harminc embert mentett ki a térségből

Az ukrán vezetés a fokozódó Közel-keleti helyzet miatt döntött úgy, hogy kimenekíti az állampolgárait a térségből. 

Ezt megelőzően, augusztus 2-án a kijevi külügyminisztérium azt javasolta, hogy az ukránok tartózkodjanak az izraeli utazástól, és hagyják el Libanont.

A hazájuk felé vezető úton a 21 ukrán nő és kilenc gyermek már megérkeztek a lengyelországi Rzeszowba, ahol ukrán konzulok és a hírszerzés emberei várták őket. Azok az ukránok, akik Libanont el akarják hagyni, lépjenek kapcsolatba Ukrajna libanoni nagykövetségével vagy a külügyminisztérium forródrótjával – közölte a katonai hírszerzés.

Borítókép: Az izraeli határ közelében készült fotón füst gomolyog a libanoni oldalon 2024. augusztus 3-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.