Vajon mit válaszol Zelenszkij az oroszok békejavaslatára?

Egészen konkrét feltételei vannak Moszkvának az orosz–ukrán háború lezárására. Zelenszkij ukrán elnök egyre nehezebb helyzetbe került, erről ír a tekintélyes német lap.

2024. 08. 06. 13:12
Az orosz védelmi minisztérium 2024. július 14-én közreadott videójáról készített képen orosz mesterlövész katona az ukrán állásokra készül tüzelni Ukrajnában. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium) Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna még nem válaszolt Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltban előterjesztett békejavaslataira. Ezt mondta Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára kedden újságíróknak, írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Szergej Sojgu Teheránban, Iránban 2024. augusztus 5-én. (Fotó: Iráni elnökség / Kiosztás / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Szergej Sojgu Teheránban, Iránban 2024. augusztus 5-én. (Fotó: Iráni elnökség/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

Majdnem két hónap eltelt, de még mindig nincs válasz

 – szögezte le Sojgu. Oroszország volt védelmi minisztere szerint tehát értelmetlen az Ukrajnáról szóló ​​konferencia, az úgynevezett Zelenszkij-formula vagy más formátumok tárgyalása.

Az, hogy a tárgyalásokat a kulcsfontosságú tárgyaló nélkül folytatják, kissé furán hat

 – tette hozzá a magas rangú orosz biztonsági tisztviselő.

A TASZSZ emlékeztetett, Putyin júniusban új feltételeket javasolt az ukrajnai konfliktus megoldására. Ezek közé tartozott a Krím és a négy új orosz régió Oroszországhoz való csatlakozásának elismerése, illetve Ukrajna el nem kötelezett és nem nukleáris státusának rögzítése, demilitarizálása és denacifikálása, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása.

Eközben már Nyugaton is egyre többen beszélnek arról, hogy diplomáciai megoldás lesz szükséges az orosz–ukrán háború lezárására. Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Welt német napilap cikke szerint Ukrajna kilátásai az Oroszország elleni védekezésben egyre rosszabbak. Kijev hiánnyal küzd a katonákból és – a Nyugatról érkező szállítmányok ellenére – fegyverekből, valamint lőszerekből is. 

Mint írják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még abba is beleegyezett, hogy meghívja Moszkvát a novemberre tervezett békekonferenciára. Néhány napja pedig próbaképpen először beszélt az esetleges területátadásokról, amelyekre azonban csak az ukránok beleegyezésével kerülhet sor. 

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium 2024. július 14-én közreadott videójáról készített képen orosz mesterlövész katona az ukrán állásokra készül tüzelni Ukrajnában. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.