Volodimir Zelenszkij kirúgta a légierő parancsnokát az F–16-os lezuhanása után

Nem maradt következmények nélkül az F–16-os lezuhanása.

2024. 08. 30. 19:49
Ukraine receives its first F-16 fighter jets
UKRAINE - AUGUST 4: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) F-16 Fighting Falcons perform in the sky as President of Ukraine Volodymyr Zelensky delivers a speech congratulating the Ukrainian military on the stand in front of the first General Dynamics F-16 Fighting Falcon received by Ukraine on August 4, 2024 in, Ukraine. The first General Dynamics F-16 Fighting Falcons received by Ukraine were demonstrated at the Ukrainian Air Force Day event attended by President of Ukraine Volodymyr Zelensky. Ukrainian Presidency/Handout / Anadolu (Photo by Ukrainian Presidency/Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hirtelen menesztette Mikola Olescsukot, az ukrán légierő parancsnokát– adta hírül az Unian ukrán hírügynökség. Az Associated Press amerikai hírüngyökség szerint döntését azzal indokolta, hogy „meg kell védeniük az embereket, a katonákat, és ehhez meg kell erősíteniük a hadsereget, a parancsonoki szinten is”. 

A némileg váratlan lépés egyértelműen annak a következménye, hogy a napokban kiderült: alig néhány héttel azután, hogy megérkezett, hétfőn le is zuhant az első ukrán F–16-os.

Kijev tagadja, hogy az amerikai gyártmányú vadászgépet az oroszok lőtték volna le, azt egyelőre vizsgálják, hogy akkor mi történhetett. Nem zárható ki az sem – és Mikola Olescsuk menesztése ezt megerősítheti –, hogy baráti tűz áldozata lett az ukrán gép.

Az Unian emlékeztetett rá, Mikola Olescsukot 2021. augusztus 9. (tehát a háború kitörése előtt) nevezték ki az ukrán légierő parancsnokának. Az orosz offenzíva első napjaiban az ukrán légierő jelentős része megsemmisült.

Volodimir Zelenszkij a háború kirobbanása óta már több fontos pozícióban cserélt. Az elmúlt két és fél évben leváltotta többek között:

  • Olekszij Reznyikova védelmi minisztert,
  •  Valerij Zaluzsnij főparancsnokot, akiből londoni nagykövet lett,
  • Szerhij Saptala vezérkari főnököt,
  • Jurij Szodol altábornagyot, az ukrán fegyveres erők egyesült haderejének parancsnokát,
  • Szerhij Rugyot, a személyi védelmét ellátó szolgálat vezetőjét.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.