Washington szerint az ellenzék nyert Venezuelában

Az amerikai külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy az ellenzéki jelölt szerezte meg a szavazatok többségét a választáson. Antony Blinken békés átmenetre és párbeszédre szólított fel.

2024. 08. 02. 8:30
MADURO MOROS, Nicolás
Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakozó férfi visszadob a rendőrök közé egy könnygázgránátot Caracasban 2024. július 29-én. A hivatalban lévő elnök és az ellenzéki jelölt egyaránt győztesnek nyilvánította magát, a választási hatóság Nicolás Maduro elnök győzelmét állapította meg. (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández) Fotó: Cristian Hernández
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminiszter szerint „mindent elsöprő bizonyítékok” vannak arra, hogy Venezuelában az ellenzék nyerte meg a legutóbbi elnökválasztást. A BBC brit hírügynökség szerint Antony Blinken nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy Edmundo González szerezte a legtöbb szavazatot, annak ellenére, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök sokak által vitatott győzelmet hirdetett.

Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (k, balról) és Maria Corina Machado ellenzéki vezető (k, jobbról) sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én hajnalban. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Henry Chirinos)
Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (középen, balról) és Maria Corina Machado ellenzéki vezető (középen, jobbról) sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Henry Chirinos)

 

Tekintettel az elsöprő bizonyítékokra, az Egyesült Államok és legfőképpen a venezuelai emberek számára egyértelmű, hogy Edmundo González Urrutia nyerte a legtöbb szavazatot a július 28-i venezuelai elnökválasztáson

 – jelentette ki Blinken.
Eközben Brazília, Mexikó és Kolumbia elnöke is arra szólította fel Venezuelát, hogy tegye közzé a múlt vasárnapi választások részleteit.

A kormány által ellenőrzött választási tanács szerint ugyanakkor Maduro elnök nyerte meg a választást. Ezt azonban az ellenzék azonnal vitatta, s a saját információi szerint nagy fölénnyel ők győztek. A választások előtti közvélemény-kutatások is a kihívó egyértelmű győzelmét vetítették előre.
Maduro elnök korábban a választásokba való beavatkozással vádolta meg a külföldi kormányokat. Határozottan tagadta a választási csalást és azt mondta, hogy az ellenzék puccsot szított az eredmény elvitatásával. 
Mint arról lapunk is beszámolt, Maduro elnök győzelmének bejelentése tömegtüntetéseket indított el Caracasban. 

Blinken a közösségi médiában így nyilatkozott: 

Edmundo González, a demokratikus ellenzék jelöltje nyerte a legtöbb szavazatot a vasárnapi választásokon.

Az amerikai külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy a venezuelai pártok megbeszéléseket kezdjenek a tiszteletteljes, békés átmenetről, összhangban a venezuelai választási törvényekkel és a venezuelai nép akaratával.

Borítókép: Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakozó férfi visszadob a rendőrök közé egy könnygázgránátot Caracasban 2024. július 29-én. A hivatalban lévő elnök és az ellenzéki jelölt egyaránt győztesnek nyilvánította magát, a választási hatóság Nicolás Maduro elnök győzelmét állapította meg (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.