A holland kormány lerövidítené a menekültek tartózkodási engedélyének időtartamát

A szigorított menekültügyi politika bevezetésére irányuló stratégiájának részeként a holland kormány ötről két évre csökkentené a háború elől menekülők tartózkodási engedélyét az országban – erről beszélt Marjolein Faber holland migrációügyi miniszter a De Telegraaf című napilapnak adott interjújában.

2024. 09. 25. 14:28
Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter a sajtónak nyilatkozik.
Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter a sajtónak nyilatkozik. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dick Schoof vezetésével június óta hivatalban lévő új kormány már a koalíciós megállapodásában jelezte, hogy megszüntetné a menedékkérők határozatlan idejű tartózkodási engedélyét. Jelenleg azok, akik menedékkérelmet nyújtanak be Hollandiában, automatikusan ötéves tartózkodási engedélyt kapnak, amit később határozatlan időtartamra is meghosszabbíthatnak az illetékes hatóságok.

Marjolein Faber, aki dániai tényfeltáró látogatása után nyilatkozott a De Telegraafnak, elmondta, hogy követné a dán példát, ahol csak rövid távú tartózkodási engedélyeket kaphatnak a menedékkérők. 

Meg kell szüntetni a határozatlan idejű engedélyek rendszerét. Az ideiglenes tartózkodási engedély most öt évre szól, de ha rajtam múlik, csak két év lesz

– jelentette ki. Hozzátette: a kormány azt is tervezi, hogy a családegyesítési engedélyt csak azok a menekültek kaphassák meg, akik már legalább két éve Hollandiában élnek, rendelkeznek állandó szálláshellyel és elengedő jövedelemmel. 

Faber elmondta továbbá, hogy minisztériuma a menekültügyi válsághelyzet kihirdetésének tervein is dolgozik, ami lehetővé tenné a kormány számára, hogy „megkerülje” a parlamentet, amikor új jogszabályokat hoz a menekültügyi politika terén.

Ez a kérdés azonban egyelőre megosztja a négypárti koalíciót, az Új Társadalmi Szerződés nevű jobboldali párt már bejelentette, hogy nem fogja támogatni a rendkívüli állapotról szóló törvénytervezet, amennyiben annak nem lesz megfelelő jogalapja.

Borítókép: Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter a sajtónak nyilatkozik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.