A jobboldali FPÖ nyerte a választást Ausztriában az első információk szerint

Az urnazárás utáni első előrejelzések szerint az Osztrák Szabadságpárt nyerte meg a parlamenti választásokat Ausztriában.

2024. 09. 29. 17:38
Herbert Kickl casts his vote in Austria's general election
PURKERSDORF, AUSTRIA - SEPTEMBER 29: Herbert Kickl, Chairman of Far-right Freedom Party of Austria (FPO) speaks to press members after casting his vote in general elections in Vienna, Austria on September 29, 2024. Askin Kiyagan / Anadolu (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Herbert Kickl Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az urnazárás utáni első felmérések megerősítették azt, amit a közvélemény-kutatások már hetek óta jeleztek: 

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett az első helyen a választásokon Ausztriában. 

Herbert Kickl és az FPÖ az első adatok szerint 2019-hez képest nagymértékben növelte támogatottságát, 29,1 százalékos eredményre számíthat. 

Az osztrákok ma történelmet írtak 

– fogalmazott Michael Schnedlitz, az FPÖ főtitkára.

Christian Hafenecker arról is beszélt, a Szabadságpártot kell megbízni a kormányalakítási tárgyalásokkal. Hozzátette, „eddig az volt a szokás, hogy egy választáson a legerősebb párt kezd kormánytárgyalásokat”.

A fekete–zöld koalíció a falhoz szorította ezt az országot. Herbert Kicklnek egyszerűen a legjobb ajánlata volt

– indokolta pártja eredményét a főtitkár. 

Hafenecker az APA hírügynökségnek azt mondta, hogy Karl Nehammer ÖVP-vezérnek és kancellárnak le kellene mondania: „Ha az ember ilyen történelmi vereséget szenvedett, annak igazából csak egy következménye lehet.”

Herbert Kickl közösségi oldalán mondott köszönetet a szavazóknak. „Köszönöm, Ausztria!” – írta bejegyzésében. 

A következő órák azonban még hozhatnak meglepetést – írja az Exxpress osztrák lap. 

A Karl Nehammer szövetségi kancellár által vezetett ÖVP ugyanis jelenleg 26,2 százalékon áll.

Az ÖVP főtitkára, Christian Stocker első reakciójában elmondta, 

nem titok, hogy az első helyet szerettük volna elérni. De így is sikerült felzárkóznunk. Nem értük el az első helyet, de ne felejtsük el, hogy Karl Nehammer a pártkongresszuson 21 százalék körül vette át a pártot. Folyamatosan erősödtünk, de sajnos nem sikerült megelőznünk az FPÖ-t.

Személyes következményei nem lesznek ugyanakkor az eredménynek. „Ezt a választási eredményt nem hasonlíthatjuk össze egyetlen korábbi eredményhez sem.” Az Osztrák Néppárt egységesen és összezártan áll Karl Nehammer mögött. 

A főtitkár arról is beszélt, hogy a Kickllel való együttműködést továbbra is kizárja.

Az első előrejelzések szerint a szociáldemokraták (SPÖ) történelmük legrosszabb eredményét érték el, és 20,4 százalékon állnak. A negyedik helyet jelenleg a NEOS szerezné meg, jelenleg 8,8 százalékon állnak, ami jelentős növekedés 2019-hez képest.

Klaus Seltenheim, az SPÖ főtitkára csalódottan nyilatkozott a választási eredményekről az első előrejelzések közzététele után.

„Ez egy fekete nap a demokrácia számára”, mert az FPÖ lett a legerősebb párt – mondta Seltenheim.

A Kurier osztrák lap tudósítása szerint a szociáldemokraták célja most az, hogy megakadályozzák a fekete–kék (ÖVP–FPÖ) szövetségi kormányt, mondta a szövetségi pártelnök. Seltenheim bízik abban, hogy a még ki nem számolt városi eredmények alapján az SPÖ eredménye még javulhat. Amennyiben ez nem így lenne, az „több mint fájdalmas eredmény” lenne – tette hozzá. 

A Zöldek szintén nagyot buktak, 8,6 százalékon állnak, míg 2019-ben 13,90 százalékponttal tudtak ünnepelni. A liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 8,8 százalékot szerzett a választáson.

Borítókép: Herbert Kickl (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.