A Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott

Az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti fegyveres konfliktusban egyre súlyosabbak az egymás elleni támadások.

Forrás: MTI2024. 09. 22. 14:58
Israeli army strikes in southern Lebanon
KHIAM, LEBANON - SEPTEMBER 22: Smoke rises as the Israeli army launch attack the town of Khiam in Nabatiya Governorate in southern Lebanon on September 22, 2024. Ramiz Dallah / Anadolu (Photo by Ramiz Dallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Füst szál fel egy izraeli légicsapás után Libanonban Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott – jelentette ki vasárnap az ENSZ libanoni különleges koordinátora, utalva közvetlenül az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti fegyveres konfliktusra, amelyben egyre súlyosabbak az egymás elleni támadások.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nincs olyan katonai megoldás, amely bármelyik félnek nagyobb biztonságot teremtene

– mondta Jeanine Hennis Plasschaert. 

Izraelnek a Hezbollah parancsnokai ellen pénteken Bejrút déli részén végrehajtott légicsapása után a megbízott azt mondta: a sűrűn lakott területek bombázása is jelzi, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus mostanra nagyon veszélyes erőszakspirállá vált, aminek kétségbeejtő következményei lehetnek, ezért azonnal meg kellene szakítani ezt a spirált. 

A dél-bejrúti légicsapásnak vasárnap már 45 halálos áldozata volt, közülük 16-an voltak a Hezbollah katonai vezetői a mozgalom közlése szerint, egyéb források szerint a többiek helyi lakosok, köztük gyerekek. 

Izrael saját közlése szerint szombaton és vasárnap 290 célpontot semmisített meg Libanonban, a Hezbollah pedig 110 rakétával támadta Észak-Izraelt. 

Az izraeli légvédelem a legtöbb támadórakétát még a levegőben megsemmisítette, de néhány rakéta becsapódott, és a lehulló roncsok is sérüléseket okoztak embereknek, kárt okoztak járművekben, épületekben.

Borítókép: Füst száll fel egy izraeli légicsapás után Libanonban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.