Döntött a román kormánykoalíció a mandátumáról

Marcel Ciolacu: Romániának valójában politikai stabilitásra van szüksége, és ezt mi vállaltuk.

Forrás: MTI2024. 09. 13. 14:01
Marcel Ciolacu román kormányfő
Marcel Ciolacu román kormányfő Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormánykoalíció a látszólagos nézeteltérések ellenére végigviszi mandátumát, és karácsonyra beiktatják az új kormányt – jelentette ki pénteken Marcel Ciolacu kormányfő Szucsáván.

A román miniszterelnök a moldvai városban tett látogatása során közölte: a november végén és december elején tartandó romániai parlamenti és államelnökválasztás után, december 23. körül iktatják be az új kormányt

 – derül ki az Agerpres hírügynökség tudósításából. A kormányfő hangsúlyozta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormánykoalíció végigviszi mandátumát, bár látszólag sok a nézeteltérés a két politikai alakulat között.

A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a választási kampány közeledtével egyre több az egymásnak szánt kritika közte és a PNL elnöke, Nicolae Cuica között.

Romániának valójában politikai stabilitásra van szüksége, és ezt mi vállaltuk

– jelentette ki Ciolacu. Rámutatott: politikai szempontból érthető, hogy a két pártnak nem közösek az érdekei, hiszen ezúttal külön méretnek meg a választásokon. Felidézte, hogy az európai parlamenti választásokon kiderült, mekkora potenciál van a közös indulásban, a PSD a parlamenti választásokon is közös listát szeretett volna, de a PNL önállóan akart szerepelni, amit ő tiszteletben tart – mondta Ciolacu.

Romániában november 24-én rendezik az elnökválasztást, s amennyiben az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, december 8-án második fordulót tartanak a két legjobb eredményt elért elnökjelölt részvételével. A kettő között, december 1-jén – Románia nemzeti ünnepén – tartják a parlamenti választásokat, amikor a kétkamarás parlament összetételéről döntenek a szavazópolgárok. Az eddigi közvélemény-kutatások eredményei alapján az államfőválasztáson a független Mircea Geoana volt NATO-főtitkár mellett várhatóan a PSD vagy a PNL elnöke jut be a második fordulóba.

 

Borítókép: Marcel Ciolacu román kormányfő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.