Amerika végveszélyben: a Biden-adminisztráció veszélyezteti az Egyesült Államok biztonságát

A múlt héten Joe Biden elnök több mint nyolcmilliárd dollár katonai támogatást jelentett be Ukrajnának Volodimir Zelenszkij elnök látogatása során. Ez részben a 2024. szeptember 30-i pénzügyi év vége előtti finanszírozási elosztás része volt, hogy biztosítsák a fegyverek folyamatos áramlását Kijevbe 2024 végéig.

2024. 09. 29. 7:24
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben az Egyesült Államok Republikánus Pártja és a hétköznapi amerikaiak nem állnak ilyen kedvezően Volodimir Zelenszkij követeléseihez. Erre Mike Lee utahi szenátora figyelmeztetett a Responsible Statecraftnak adott interjújában.

Két év meggondolatlanság és elpazarolt 175 milliárd dollár után a republikánusok, akárcsak az amerikai közvélemény, egyre szkeptikusabbak Ukrajna további támogatásával kapcsolatban. Kevésbé lesznek hajlandók kielégíteni Zelenszkij igényeit, amikor legközelebb hozzánk látogat

 – mondta a politikus.

Bírálta azt is, hogy Joe Biden amerikai elnököt közvetlenül az amerikai hadseregből látta el fegyverekkel Kijevet. Elmondása szerint a Biden-kormányzat legalább 2030-ig „lepusztította” a fegyverkészleteket, és Ukrajna érdekében „kockáztatta” az Egyesült Államok védelmi képességeit.

Ezek nem tartalékok, amelyeket külföldi segélyként kell felhasználni – ezek olyan fegyverek, amelyekre az amerikai csapatoknak bármikor szükségük lehet a magasabb prioritású térségekben, nevezetesen az indo-csendes-óceáni térségben. A Biden-adminisztráció viszont lecsupaszította a raktárakat, és a katonai készültségünket veszélyeztette Ukrajna miatt.

A szenátor szerint „az USA-nak nem szabad engednie Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú fegyvereinkkel orosz területet támadjanak. Ha ezt megtennék, az ellentmondana Ukrajna fő céljainak, az önvédelemnek és a területi integritásnak – Zelenszkij elnök több mint két éve hangoztatott küldetésének. Az orosz területre irányuló nagy hatótávolságú támadások alapvetően megváltoztatnák Ukrajna stratégiai helyzetét, és az USA-t oroszországi támadó akciók részesévé tennék. Ez egy felesleges kockázat, amelyet egy atomfegyverekkel rendelkező ellenfél ellen vállalunk. Minden alkalommal, amikor a Biden-adminisztráció enged Zelenszkij elnök valamelyik követelésének, közelebb kerülünk az Oroszországgal való közvetlen konfliktushoz”– mondta a szenátor.

Lee szenátor szerint „a konfliktus addig fog tartani, amíg az USA finanszírozza. Zelenszkij elnöknek nincs ösztönzése arra, hogy béketárgyalásokat folytasson, amíg a Biden-adminisztráció következetes üzenete az: »amíg szükséges«. A konfliktus kedvező feltételek mellett való gyors befejezésének módja az, ha világossá tesszük Zelenszkij elnök számára, hogy az USA segítsége nem korlátlan”.

A szenátor szerint „ha a Biden-adminisztráció meg lenne győződve arról, hogy Ukrajna támogatása összeegyeztethető az USA érdekeivel és erőforrásaival, akkor már két évvel ezelőtt lett volna egy stratégia."

Lee szenátor hozzátette „Oroszország teljesítménye Ukrajnában megcáfolta az Európára vagy az USA érdekeire jelentett létező orosz fenyegetés gondolatát. Oroszország küszködött azzal, hogy hatalmat gyakoroljon vagy katonai célokat érjen el a saját környezetében. Ez nem jelenti azt, hogy Oroszország nem jelentene jelentős fenyegetést, de eltúlozott azt mondani, hogy Lengyelország vagy Kelet-Európa sorsa Ukrajnától függ.”

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.