Amikor azt hiszi, hogy az olimpiai megnyitó után elértük a mélypontot, de mégsem

Egy francia rockzenekar új lemezén a volt finn kormányfőt szólítják meg.

2024. 09. 08. 13:35
Sanna Marin, Finnország volt miniszterelnöke Helsinkiben, 2023. december 1-jén
Sanna Marin, Finnország volt miniszterelnöke Helsinkiben, 2023. december 1-jén Fotó: AFP/Lentikuva/Heikki Saukkomaa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák az idei nyári olimpiai játékok megnyitója kapcsán már bemutatták, időnként miféle „extrém művészeti teljesítményekre” képesek. Most egy francia zenekar akarja megmenteni Sanna Marin volt finn miniszterelnököt, pontosabban arra szólítják fel egy dalukban, hogy „mentse meg magát”.

A Nicola Sirkis vezetésével működő francia Indochine együttes most megjelent új zenei albumán, a Babel Babelen ugyanis a bulizni is szerető volt finn miniszterelnökről, Sanna Marinról szól egy dal, amely azt is üzeni a volt kormányfőnek: „Nem érdemelnek meg téged”. A szám vallásos szókincset használ ahhoz, hogy megszólítsa Sanna Marint. A Sanna sur la Croix című dal neve azt jelenti: „Sanna a kereszten” – írta a 20 Minutes francia lap. Konkrétabban: Sanna Marin, „mint Mária a kereszten”. 

A dalban többek között ez áll: „Ó, Sanna, mentsd meg magad / Nem érdemelnek meg téged”. Az énekes a fent említett „Oh Sanna” sort, franciául „O sanna”-nak ejti, így nagyon hasonlít az „Osanna”-hoz. A héber „hozsanna” szó és latin változata, az „osanna” olyan szavak, amelyeket például isteni segítség kérésére használnak. Ezeket a szavakat sokféleképpen használják vallási összefüggésekben. Az „osanna” héberül azt jelenti, „aki megment” és „hozsanna”, amelyet a zsidók és a keresztények köznyelvként használnak. „Nem érdemelnek meg téged” – hirdeti a refrén, amely egy apokrif bibliai olvasatba kanyarodva folytatódik: „Mint Mária a kereszten”.

A zenekar koncertet is adott, ahol az új dupla CD-t beharangozták, így elő is adtak dalokat az albumról. A Sanna sur la Croix dal alatt Sanna Marinról képek és videók jelentek meg kivetítve a képernyőkön, ami megerősítette, hogy a dal kifejezetten róla szól.

Egy véleménynyilvánító dal jelent meg Sanna Marinról – így reagált a francia banda dalára az Ilta-Sanomat finn lap. A lap emlékeztetett a 20 Minutes cikkére, amely szerint a zenekar ezzel a dallal tiszteleg a volt finn miniszterelnök előtt, akinek a szexizmussal és az illegitimitási perekkel kellett szembenéznie, majd 2023-ban mondott le, miután pártja vereséget szenvedett a jobbközép és a szélsőjobb ellen a parlamenti választásokon. Sanna Marin úgy reagált a banda dalára, hogy megosztotta a dalt Instagram-fiókja történetek rovatában. Magáról a dalról bővebben nem nyilatkozott.

Az Indochine egy 1981-ben alapított zenekar, amely különösen a francia nyelvű országokban és Latin-Amerikában népszerű. A zenekar lemezeiből és kislemezeiből már több mint tízmillió példány kelt el.

Borítókép: Sanna Marin, Finnország volt miniszterelnöke Helsinkiben, 2023. december 1-jén (Fotó: AFP/Lentikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.