Apokaliptikus pusztítást okoz a tomboló hurrikán Amerikában + videó

Tovább növekedett és megközelítette a százat a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban, miközben a romok eltávolítása is zajlott vasárnap.

Forrás: MTI2024. 09. 30. 6:50
A Helene hurrikán heves esőzései rekordáradásokat és károkat okoztak 2024. szeptember 28-án az észak-karolinai Asheville-ben (Fotó: AFP)
A Helene hurrikán heves esőzései rekordáradásokat és károkat okoztak 2024. szeptember 28-án az észak-karolinai Asheville-ben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összesítések szerint a nyilvántartott halálos áldozatok száma legkevesebb 84, és közülük legtöbben, mintegy harmincan Észak-Karolina állam egy hegyek között fekvő városában, Asheville-ben haltak meg, amelyet áradás sújtott. 

Az Appalache-hegység déli vonulatainak ölelésében fekvő településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet. Tennessee állam több közeli települését szintén árvizek érintették. 

A Helene hurrikán négyes fokozatú viharként csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépület összeomlott, valamint tengervíz árasztott el utcákat. Az okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legalább öt államát – Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, valamint Tennessee – érintették súlyosan. 
Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg. 

Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel. 

A hatóságok a károk elhárításán és a helyreállításon kezdtek dolgozni, vasárnap reggel még mintegy kétmillió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. 
Joe Biden elnök katasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat, ami szövetségi források igénybevételét teszi lehetővé a károk elhárításához és helyreállításhoz. Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, ami szintén megkönnyíti a központi segítség igénylését. 

Komoly gyűjtés is indult a károsultak megsegítésére, részben a Vöröskereszt révén. 

A Moody’s Analytics előzetes szakértői becslései szerint a vihar és az áradások csak magántulajdonban 15–26 milliárd dollár kárt okozhattak, míg más számítások szerint a természeti katasztrófa kárösszege és gazdasági hatása elérheti a 110 milliárd dollárt.
 

Borítókép: A Helene hurrikán heves esőzései rekordáradásokat és károkat okoztak 2024. szeptember 28-án az észak-karolinai Asheville-ben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.