Az amerikai kormányzat aggódik a tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt

Elismerte az amerikai kormányzat aggodalmát a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön.

Forrás: MTI2024. 09. 06. 5:42
John Kirby nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó beszél a Fehér Ház sajtótájékoztatóján
John Kirby nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó beszél a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Kirby egy online sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, a Hamász újabb hat túszának meggyilkolása hatással van a tárgyalásokra, és megnehezíti azokat, ugyanakkor csak még inkább felhívja a figyelmet a megállapodás sürgető voltára. 

Ezzel együtt megismételte, hogy a még életben lévő túszok szabadságához elvezető egyezség elérhető, hozzáfűzve, hogy a közvetítők útján zajló egyeztetések továbbra is zajlanak. 

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője reagált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök amerikai médiában elhangzott csütörtöki interjújára, amelyben nem osztotta az amerikai adminisztráció véleményét arról, hogy közel lenne a tűzszüneti megállapodás. John Kirby vitatta, hogy a Biden-kormányzat indokolatlanul optimista lenne; megfogalmazása szerint a Fehér Ház nem optimista, hanem realista. 

Joe Biden elnök szombaton újságírók előtt a helyzetet úgy értékelte, hogy küszöbön áll a megállapodás. Benjamin Netanjahu a Fox News hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban „hamis olvasatnak” nevezte azt az állítást, hogy közel lenne a megállapodás. 

A tárgyalások kudarcáért a Hamászt okolta, mondván, a palesztin fél minden egyes javaslatot visszautasít. Izrael jövőbeli biztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a Gázai övezet és Egyiptom között húzódó 14 kilométeres katonai pufferzóna, a Philadelphi-folyosó izraeli felügyelet alatt tartását. 

John Kirby a sajtóbeszélgetésen beszámolt arról, hogy szerdáig mintegy 189 ezer gyermeket sikerült poliovírus elleni oltásban részesíteni, és méltatta az ENSZ, valamint Izrael szerepét a nehéz körülmények között végzett egészségügyi beavatkozásban. 

Az oltási akció a hétvégéig tart a Gázai övezetben. Poliovírus okozta megbetegedéseket először júliusban észleltek a palesztin térségben élő gyermekek körében.

Borítókép: John Kirby nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó beszél a Fehér Ház sajtótájékoztatóján (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.