Az Egyesült Államokban folytatódik Zelenszkij színjátéka

Győzelmi tervet mutatna be Washingtonban Kamala Harris amerikai alelnöknek és demokrata elnökjelöltnek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Zelenszkij nem bízza a véletlenre a dolgot, amerikai útja során Donald Trump volt elnökkel, a Republikánus Párt elnökjelöltjével is találkozna.

Forrás: Origo2024. 09. 19. 13:06
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje elé tárná győzelmi tervét Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, aki a jövő héten az ENSZ közgyűlése kapcsán látogat az Egyesült Államokba. Míg a napokban John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő csak utalt a lehetséges találkozóra, mondván „ha alkalom adódik rá”, biztosan beszél majd egymással a két politikus, a Bloomberg amerikai hírportál most már tényként számol be a találkozó tervéről – szúrta ki az Origó.

Az amerikai sajtóhírek szerint Zelenszkij „győzelmi tervet” mutatna be Harrisnek, és Ukrajna NATO- és európai uniós tagságát, gazdasági és biztonsági megállapodásokat, valamint a további fegyverszállításokat fogja sürgetni az alelnöknél.

Azonban ahogy közeleg a novemberi amerikai elnökválasztás, Zelenszkij igyekszik Donald Trump volt amerikai elnökhöz, a Republikánus Párt elnökjelöltjéhez is közelebb kerülni. Júliusban telefonon egyeztettek, most pedig akár személyes találkozóra is sor kerülhet közöttük – utal az írás a Reuters hírügynökség tudósítására, amely szerint Trump „valószínűleg igen” választ adott arra a kérdésre, hogy találkozik-e az ukrán elnökkel annak amerikai látogatása alatt.

A két politikusnak ez lenne az első személyes találkozása, amióta Trump elhagyta a Fehér Házat.

A volt amerikai elnök több alkalommal is hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén még a beiktatása előtt véget vetne az orosz–ukrán háborúnak. Trump szerint az Egyesült Államok érdeke a vérontás minél gyorsabb lezárása. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.