Az Európai Unió elkötelezett a venezuelai demokrácia helyreállítása mellett

Az Európai Unió elkötelezett a venezuelai demokrácia helyreállítása mellett, és a jövőben is támogatni fogja az ország demokratikus ellenzékét, mert úgy gondolja, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy Venezuela kikerüljön abból a negatív spirálból, amelybe a Nicolas Maduro elnök vezette kormány juttatta az utóbbi évek során – jelentette ki az Európai Bizottság egyenlőségért felelős uniós biztosa kedden Strasbourgban.

Forrás: MTI2024. 09. 18. 6:15
Nicolas Maduro venezuelai elnök beszédet mond egy 2024. augusztus 28-i caracasi nagygyűlésen (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament plenáris ülésének a venezuelai helyzettel foglalkozó vitáján Helena Dalli azt mondta, valamennyi európai uniós tagállam az ellenzék vezetőjét, Edmundo González Urrutiát tekinti a július végén tartott venezuelai elnökválasztás nyertesének. Az EU sajnálatosnak tartja, hogy a demokratikus választás után nem történt demokratikus hatalomváltás az országban – hangoztatta. 

Nem ismerjük el Nicolas Madurót legitim elnöknek

 – fogalmazott Dalli, aki aláhúzta: Maduro a venezuelai nép akaratának ellenére van még mindig a hatalom élén. 

A demokrácia eróziója vezetett a jelenlegi helyzet kialakulásához Venezuelában – tette hozzá. Arra utalva, hogy González Urrutia egy hete, politikai menedékjogot kérve Spanyolországba érkezett, az uniós biztos elfogadhatatlannak nevezte, hogy „egy demokratikusan megválasztott politikai vezető menekültstátus iránti kérelem beadására kényszerüljön egy idegen országban”. Az EU felszólítja a venezuelai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a lakosság, az ellenzék és a civil társadalom zaklatásával, engedjenek szabadon minden politikai fogvatartottat, és tegyék lehetővé az emberi jogi képviselet megnyitását Caracasban – mondta. Csak egy békés átmenet révén lehet Venezuelában újra demokrácia – jelentette ki. 

Demokratikus átalakulást akarunk, és a demokratikus intézmények visszaállítását Venezuelában

 – zárta beszédét az uniós biztos. 

Győri Enikő, a Fidesz európai parlementi (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta: 

– Az Isten jókedvében teremtette Venezuelát, a 25 éve hatalmon levő kommunista rezsim azonban teljesen tönkretette az addig virágzó országot. Az országban hiányoznak az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek, nyolcmillió ember kényszerült a hazája elhagyására. Magyarországnak több mint ezer, magyar felmenőkkel rendelkező venézt kellett kimenekítenie – emlékeztetett. A politikus hangsúlyozta: azért, hogy „Maduro kommunista rezsimje” megtarthassa a hatalmat, a júliusi elnökválasztáson súlyos csalásokat követett el. Tisztességtelenül befolyásolta a választási rendszert, jelölteket tiltott el az indulástól, ellenzékieket börtönzött be, miközben még külföldön is üldözte menekült állampolgárait. Megengedhetetlen, hogy Maduróék vasököllel sújtanak le a tiltakozókra – jelentette ki Győri Enikő. 

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő és szocialista elvtársai reakciója erőtlen és mismásoló. Húzódoznak egyértelműen állást foglalni. Magyarországra mutogatnak, hogy miattunk nincs keményebb uniós állásfoglalás. Tegyük nagyon egyértelművé: mi amellett vagyunk, hogy az unió sokkal bátrabban és határozottabban lépjen fel

 – fogalmazott. A fideszes politikus kijelentette: Edmundo González Urrutia győzelmének elismerésével kényszerítheti rá Maduróékat az unió arra, hogy tárgyalás útján induljon el a békés átmenet, és a hatalmat, az alkotmánnyal összhangban, január 10-én átvehesse a választáson győztes ellenzéki vezető. 

Mi, magyarok és a Patrióták Európáért uniós parlamenti képviselőcsoportjának képviselői ebben a házban is mindig a szabadság és a demokrácia oldalán állunk

 – zárta beszédét a Fidesz EP-képviselője.

Borítókép: Nicolas Maduro venezuelai elnök beszédet mond egy 2024. augusztus 28-i caracasi nagygyűlésen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.