Bemutatjuk a müncheni Oktoberfest sötét oldalát

Az Oktoberfest a világ egyik legnagyobb népünnepélye, ahol emberek milliói gyűlnek össze, hogy együtt ünnepeljenek. Azonban a felszín alatt egy másik valóság is létezik: nők százai kerülnek kellemetlen helyzetbe vagy válnak szexuális zaklatás áldozatává.

Forrás: Origó2024. 09. 27. 13:40
Három, tradicionális bajor ruhát viselő nő árnyéka az Oktoberfest sörfesztivál nyitónapján Münchenben
Fotó: Kirill Kudryavtsev Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörfesztiválja, amelyet minden évben Münchenben rendeznek meg. A fesztivál hagyományos szeptember közepén kezdődik és október első hétvégéig tart. Az eseményen évente több millió látogató vesz részt, akik a német kultúra részeként ismert népviseletben mulatoznak az esti zenei programokon, írta az Origo.

A fesztivál estéin azonban gyakoriak a részeg férfiak által elkövetett olyan szexuális jellegű incidensek mint az upskirting (szoknya alatti fotózás) vagy a nemi erőszak is, írta a Focus.

Hagyományos bajor dirndlibe öltözött lányok isszák a sört az Oktoberfest sörfesztiválon
Hagyományos bajor dirndlibe öltözött lányok isszák a sört az Oktoberfest sörfesztiválon (Fotó: AFP/ Christof Stache)

A 20 éves Vicky például arról számolt be, hogy az Oktoberfesten egy férfi zaklatta barátnőit az asztaluknál. Hiába kérte meg udvariasan, hagyja abba, nem állt le, ezért segítséget kértek egy pincérnőtől, aki azonnal figyelmeztette a felhevült férfit. A lányok végül zavartalanul folytathatták az estét, de nem mindenki ilyen szerencsés.

Szexuális támadások a fesztiválon

A müncheni rendőrség jelentése szerint a fesztiválon rendszeresen előfordulnak szexuális zaklatások. 2023-ban egy látogató például egy nő szoknyája alá fotózott, amiért most bíróság elé kell állnia. Egy másik, különösen súlyos esetben egy 22 éves nőt erőszakolt meg egy biztonsági őr.

A rendőrségi statisztikák szerint 2022-ben 58 szexuális támadás történt, ez a szám 2023-ban már 73-ra emelkedett. Az előforduló nemi erőszakok száma is kétszeresére nőtt.

Védelmi intézkedések és tudatosság

Sok nő különféle védekezési módszereket alkalmaz a zaklatás elkerülésére. Vicky és barátnői például bőrnadrágot vagy boxeralsót hordanak a dirndl alatt, hogy megelőzzék a nem kívánatos fotók elkészítését illetve számos különféle óvintézkedéseket vezetnek be, mint például, hogy egyedül soha nem mennek a mosdóba vagy nem hagyják őrizetlenül az italukat.

Az „Oktoberfest Safe Space” nevű kezdeményezés is a nők és lányok számára nyújt segítséget és tanácsokat, valamint közvetlen támogatást az esetleges támadások áldozatainak. Bár az Oktoberfest világszerte a vidámságáról és a közösségi élményeiről ismert, a nőknek azonban nem árt, ha fokozott figyelemmel vesznek rész a fesztiválon írta a cikk.

Borítókép: Három, tradicionális bajor ruhát viselő nő árnyéka az Oktoberfest sörfesztivál nyitónapján Münchenben (Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.