Betiltják a mobiltelefonok használatát a luxemburgi iskolákban

Sokan írták alá az erről szóló polgári petíciót.

Forrás: MTI2024. 09. 12. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburgban betiltják a mobiltelefon használatát az általános iskolákban, a tiltás jövőre, a húsvéti szünet után lép érvénybe – jelentette be Claude Mensch oktatási miniszter. A határozat végrehajtásának részleteit az elkövetkező hetekben határozzák meg az alapfokú oktatásban érintettekkel. A jövő évi húsvéti ünnepek előtt tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányt indít a kormány a szülők számára. 

A kormány döntésének az is az előzménye, hogy a mobiltelefon használatának iskolai betiltását szorgalmazó polgári petíciót szerdára már elegendően aláírták ahhoz, hogy az ország parlamentjében vitát folytassanak a témáról.

Ha nem ellenőrzik őket, az okostelefonjukon nem megfelelő tartalmakkal találhatják szembe magukat. Az általános iskolákban is tapasztalható az online zaklatás. A közösségi média használata nem a gyermekeknek való. Az iskolában készült fotókat és videókat gyakran kiskorúak osztják meg

– magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy az okostelefonok azzal a veszéllyel is járnak, hogy a tanulók már nem játszanak egymással a szünetekben, csak a telefonjukat böngészik.

Ami a középfokú oktatást illeti, a kormány úgy döntött, hogy a tanulóknak a tanórák elején le kell adniuk mobilkészüléküket, de az óra befejeztével visszakapják.

Minden iskola eldöntheti, hogy az okostelefonok használatát tovább korlátozza-e, különösen bizonyos korcsoportok esetében, a tanórák vagy az épület meghatározott területei szerint.

Az oktatásban és tudományban dolgozók szakszervezete is arra szólított fel, hogy az iskoláknak a mobiltelefon használatában „korlátozott zónává” kell válniuk, különösen az online zaklatás elleni küzdelem érdekében. Michel Reuter szakszervezeti szóvivő szerint a tanároknak világos pedagógiai koncepciókra van szükségük a digitális médiával kapcsolatban, mivel a tanórákon számítógépeket, táblagépeket és e-könyveket használnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.