Brüsszel hadüzenetet kaphat a szomszédunkból

FPÖ: Az egyoldalú, ideológiailag felépített európai zöldmegállapodás megakadályozza a gazdasági fellendülést és az innovációt Európában.

2024. 09. 15. 6:12
Az Osztrák Szabadságpárt az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbé vált Ausztriában, a párt már a legtöbb közvélemény-kutatást vezeti
Az Osztrák Szabadságpárt az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbé vált Ausztriában, a párt már a legtöbb közvélemény-kutatást vezeti Fotó: APA-PictureDesk via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott üzenetet küldött az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Brüsszelbe. „Az uniós adósságállomány bővítése minden bizonnyal rossz módja annak, hogy kivezessük az EU-t a válságból” – mondta Roman Haider, a párt európai parlamenti képviselője, aki arra reagált, hogy nemrég bemutatták Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnökének európai versenyképesség javításáról szóló jelentését. Az olasz politikus ebben az uniós kötvényprogram bővítése mellett érvel Brüsszelből – hívta fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az adósságok megosztását jó okkal tiltották meg az uniós szerződésekben. A jelenlegi eurókötvények a kamatlábak emelkedése miatt máris csúszást okoztak az EU költségvetésében

– jelentette ki Haider, aki hevesen követelte a szerződésen alapuló, uniós adósság nélküli rendhez való visszatérést. Hozzátette, hogy emellett szigorúan el kell utasítani az egyhangúság elvének további gyengítését az Európai Tanácsban hozott alapvető uniós döntések esetében.

Az egyhangúság elve különösen fontos a kisebb tagállamok, például Ausztria számára a létfontosságú érdekek védelme érdekében

– emelte ki az osztrák jobboldali politikus, aki szerint Draghi nem hajlandó elismerni, hogy alapvető változásra van szükség Brüsszel politikájában. „Aki a zöldmegállapodást növekedési stratégiának tekinti, az sajnos téved. Éppen ellenkezőleg, a megállapodás teljesen egyoldalú ideológiai irányultsága miatt megakadályozza az innovációt és a gazdasági növekedést Európában” – magyarázta Haider. Ezzel arra utalt, hogy a zöldmegállapodás miatt drasztikusan megemelkedtek a piaci energiaárak, az európai autóipart pedig lassan tönkreteszik a brüsszeliták, ráadásul az európai mezőgazdaságot is tönkretették.

 

Draghi tönkretenné az Európai Uniót

„Mario Draghi az Európai Bizottság megbízásából készített jelentésében az európai gazdaságot fenyegető egzisztenciális kihívásokra figyelmeztetett, és ezek megoldására 750 milliárd eurós új közösségi adósságot szorgalmazott” – reagált Petra Steger, az FPÖ európai parlamenti képviselője. Úgy látja, hogy ez egy masszív támadás a tagállamok kasszája ellen.

A közzétett jelentéssel Draghi katasztrofális megállapításokat tesz az Európai Bizottság munkájára vonatkozóan, amely az elmúlt években a teljesen aránytalan klímapolitikájával és féktelen bürokráciájával falhoz szorította európai gazdaságunkat. Egyre több vállalat települ át Európán kívüli országokba, és a javasolt új közösségi adósság semmit sem fog változtatni ezen a problémán. Éppen ellenkezőleg, végleg megvalósítja az adósság- és transzferuniót, új magasságokba emelve a nemzeti szuverenitás erózióját

– tette hozzá Steger. A jobboldali képviselő felidézte, hogy már az alkotmányellenes 750 milliárd eurós koronavírus-helyreállítási alap is keserű ízelítőt adott a tervezett adósságunióból. 

Az adósság kölcsönös átvállalása ugyanis a rosszul teljesítő államokat jutalmazza a kevés megmaradt nettó befizető állam, például Ausztria rovására. Ez egy hamis ösztönzőt teremt a jövőre nézve.

A rossz gazdálkodás kifizetődő és jutalmazandó. Ennek az őrületnek az állandósítása a nettó befizető államok gazdaságainak halálos ítéletét jelentené, és nem lenne más, mint egy kommunista vagyonelosztási program

– bírálta a Draghi-jelentést Petra Steger. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottság minden bizonnyal pozitívan bírálja majd el a Draghi-jelentést, ezért a tagállamoknak határozott ellenállást kell tanúsítaniuk. Leszögezte végül, hogy az FPÖ hadat üzent Brüsszelnek és Ursula von der Leyennek.

Borítókép: Az Osztrák Szabadságpárt az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbé vált Ausztriában, a párt már a legtöbb közvélemény-kutatást vezeti (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.