Brüsszeli üzenet Lengyelországnak: hagyjon fel a migránsok kollektív visszaküldésével a fehérorosz határon!

Lengyelországnak tiszteletben kell tartania nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit a fehérorosz határon, jelenlegi gyakorlata, a migránsok egyéni vizsgálat nélküli, kollektív visszaküldése ugyanis sérti a csoportos kiutasítás tilalmát. Ezt a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa jelentette ki hétfőn.

2024. 09. 23. 14:16
Az ír Michael O'Flaherty, az Európa Tanács emberi jogi biztosa 2024. április 16-án Strasbourgban
Az ír Michael O'Flaherty, az Európa Tanács emberi jogi biztosa 2024. április 16-án Strasbourgban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael O’Flaherty a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmében az államoknak tilos bárkit is életveszélynek, kínzásnak, embertelen vagy megalázó bánásmódnak, illetve büntetésnek kitenniük, még akkor is, ha a migrációval kapcsolatos jelentős kihívásokkal szembesülnek. 

Az egyéni vizsgálat nélküli visszaküldés sértheti a csoportos kiutasítás tilalmát

– közölte az emberi jogi biztos, aki arra kérte a lengyel hatóságokat: vessenek véget a Fehéroroszországba történő kollektív visszaküldésnek, és biztosítsák, hogy minden olyan ember, aki lengyel területen nemzetközi védelmet kíván igényelni, ezt ténylegesen megtehesse, ügyének elbírálása során pedig gondos és egyéni értékelést kapjon. 

Az emberi jogi biztos felkérte a lengyel hatóságokat, hogy folytassanak párbeszédet a lengyel–fehérorosz határon az emberi jogi és humanitárius segítségnyújtásban tevékenykedő civil szervezetekkel. 

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a humanitárius segítségnyújtás elengedhetetlen a határ menti területeken rekedtek emberi jogainak védelme és az embertelen vagy megalázó bánásmód, de akár az élethez való joguk fenyegetettségének megakadályozása érdekében. 

A jogi segítségnyújtás alapvető biztosíték a visszaküldés tilalmának betartásához, a kollektív kiutasítások megelőzéséhez és a hatékony jogorvoslatokhoz való hozzáférés biztosításához

– fogalmazott. Az emberi jogi biztos kitért a közelmúltban elfogadott lengyel jogszabályra is, amely mentesíti a büntetőjogi felelősség alól a határ mentén szolgálatot teljesítő állami tisztviselők bizonyos kategóriáit, ha különleges feltételek mellett és sürgős helyzetben, az alkalmazandó szabályokat megsértve közvetlen erőt vagy lőfegyvert alkalmaznak vagy arra engedélyt adnak. 

O’Flaherty véleménye szerint egy ilyen jogszabály ellentétes a nemzetközi joggal és az Európa Tanács normáival, különösen az Emberi Jogok Európai Egyezményének az élethez való joggal, valamint a kínzás és a rossz bánásmód tilalmával foglalkozó cikkével. 

Az emberi jogi biztos sajnálatát fejezte ki a szóban forgó jogszabály elfogadása miatt, és javasolta annak hatályon kívül helyezését.

 

Borítókép: Az ír Michael O’Flaherty, az Európa Tanács emberi jogi biztosa 2024. április 16-án Strasbourgban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.