Cselekvésre szólította fel az EU-t a magyar képviselő

A Kelet– és Közép–Európában uralkodó árvizek témakörét az Európai Parlament is napirendre tűzte. Az EP-képviselők ma vitáztak arról, hogy milyen segítségnyújtást hagyjanak jóvá az érintett tagállamoknak, a szavazásra csütörtökön kerül sor.

2024. 09. 18. 11:03
Gál Kinga
Gál Kinga Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP strasbourgi plenáris ülésszak harmadik napján a Kelet- és Közép-Európát sújtó árvizekről vitáztak a képviselők. Az ülésen felszólalt Gál Kinga EP-képviselő, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke is, aki köszönetet mondott a katonáknak és önkénteseknek, akik az árvízi védekezésben segédkeznek Magyarországon. 

Köszönöm a magyar elnökség gyors intézkedését, és hogy az uniós válságelhárítási mechanizmust aktiválta

– közölte Gál Kinga, majd hozzátette: „Fontos, hogy amikor egy emberként küzdenek az otthoniak a gátakon, az Európai Bizottság is cselekedjen.”

Felhívta az Európai Bizottság figyelmét, hogy szükség van olyan anyagi segítségre, amelyhez gyorsan és komplikált bürokratikus eljárások nélkül hozzá tudnak jutni a katasztrófa sújtotta országok. 

Nagyon fontos, hogy az Európai Uniós Szolidaritási Alapból most mindenféle különleges bürokratikus eljárás és feltételrendszer nélkül érkezzen az Európai Bizottság részéről segítség ezeknek a közép-európai országoknak, így Magyarországnak is. 

– emelte ki Gál Kinga, majd hozzátette: 

A patrióták benyújtották a saját határozattervezetüket, amely értelmében most gyors, konkrét, effektív, hatékony segítségről kell szóljon az EP állásfoglalása, és nem közép- és hosszú távú, teljesen zavaros és kivitelezhetetlen klímacélokról kell beszéljen ez a határozat, amit csütörtökön elfogadunk. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök lemondta minden nemzetközi programját, és nem mutatta be az EP-képviselőknek a magyar soros elnökség célkitűzéseit, hogy otthon tudjon segíteni az árvíz elleni védekezésben. 

Borítókép: Gál Kinga (Fotó: MTI/ Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.