Gál Kinga: A Patrióták támogatják Matteo Salvinit

A Patrióták Európáért frakció több tagja nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a strasbourgi plenáris ülésszak második napján, amelyen Gál Kinga, a frakció első alelnöke is jelen volt.

2024. 09. 17. 15:49
Gál Kinga
Gál Kinga Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak a Patrióták Európért frakció képviselői, amelynek középpontjában Matteo Salvini Open Arms ügye állt. A sajtótájékoztatón részt vett Gál Kinga első alelnök mellett az olasz Liga párt részéről Borchia Paolo, a francia Nemzeti Tömörülést Garraud Jean-Paul képviselte, az osztrák Szabadságpárt részéről Vilimsky Harald volt jelen, a spanyol Vox pártot Buxadé Villalba Jorge képviselte, a belga Vlaams Belang részéről Vandendriessche Tom, valamint a portugal Chega párt részéről Correa Tanger Antonio volt jelen. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Liga kormánypárt elnöke ellen túszejtés vádjával indult bírósági eljárás, amiért 2019 augusztusában, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányának idején 19 napig nem jelölt ki biztosított kikötőt az Open Arms civil hajó számára, amelynek fedélzetén 147 illegális bevándorló tartózkodott. Nemrég a palermói ügyészség hat év börtönt javasolt a jobboldali politikus ügyében. Matteo Salvini szerint a határvédelem nem számíthat bűncselekménynek, és leszögezte, hogy újra ekképpen döntene. A sajtótájékoztatón a képviselők hangsúlyozták, hogy teljesen szolidárisak Matteo Salvinivel. 

– Amit látunk napjainkban, arról győz meg minket, hogy a világ a feje tetejére állt. Akik az európai rendet próbálják betartani, azokat büntetik

– nyilatkozta Gál Kinga első alelnök, majd folytatta: – A határvédelem kötelesség, egyébként nem tudjunk működtetni a schengeni rendszert. Először Magyarországot szankcionálták egy példátlan büntetéssel, mert a határát védte, most pedig Matteo Salvinit hat év börtönnel fenyegetik.

– A mi frakciónknak a véleménye az, hogy igenis meg kell védeni a határokat. Tegnap kértük, hogy vegyék ezt az ügyet napirendre, ám ez nem történt meg. A kezdeményezésünket elutasították

– mondta Gál Kinga, utalva arra, hogy a tegnapi ülésen a képviselők nem szavazták meg a napirend módosítását, hogy az ügyről a strasbourgi plenáris ülésen is szó essen. 

– Akik a külső határokat védik, azok az európai embereket védik. Mi támogatjuk Matteo Salvinit

– zárta felszólalását a politikus. 

Borchia Paolo olasz politikus hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben az EP nem akarta meghallgatni a tényeket és az igazságot, amelyet sokszor torzítva közölnek bizonyos médiumok, majd ismertette a 2019-es eset részleteit.  

– Nem gondoljuk, hogy a határvédelem bűncselekmény lenne

– vallja a politikus.

Garraud Jean-Paul francia politikus a hatalom szétosztásának elvére hívta fel a figyelmet, amelyet Olaszországban nem tartanak be. Elmondása szerint az igazságszolgáltatásnak nem szerepe, hogy megítélje a politikai döntéseket. 

– Matteo Salvinit azzal vádolják, hogy túllépte a hatáskörét. Azt gondolom, hogy a hatalommal való visszaélés inkább az olasz igazságszolgáltatásra jellemző. Az természetes, hogy egy politikus felelős legyen az általa elkövetett bűncselekményekért. Ám itt nem erről van szó, egy politikai döntés született, amelyet egy miniszter hozott, ezért a döntésért nem vonható felelősségre bűnügyi szempontból

– hangsúlyozta Garraud Jean-Paul. 

Vilimsky Harald szerint Matteo Salvini egy bátor politikus, akit Donald Trump amerikai elnökjelölthöz hasonlított a hazája védelme melletti elkötelezettsége miatt. Vandendriessche Tom szerint a migránsügy kezelése esetében az első lépés az lenne, hogy Brüsszel elismeri: migrációs válság van. 

Borítókép: Gál Kinga (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.