Dühös tömeg fogadta Scholz kancellárt a kampányhajrában, párttársa is szégyelli őt + videó

Olaf Scholz egy brandenburgi fórumon arról beszélt, hogy Németország továbbra is támogatja katonailag Ukrajnát, azt azonban nem engedélyezi, hogy német fegyverekkel lőjenek oroszországi célpontokat. Scholzot dühös tömeg fogadta az egy hét múlva esedékes tartományi választások előtt. A német kancellárt korábban saját párttársa kérte meg, hogy ne vegyen részt a brandenburgi kampányban.

2024. 09. 15. 7:05
Olaf Scholz német kancellár
Olaf Scholz német kancellár Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország továbbra sem engedélyezi Ukrajnának, hogy német nagy hatótávolságú fegyverekkel oroszországi területeket lőjön, ezt Olaf Scholz jelentette ki egy lakossági találkozón a Brandenburg tartományi Prenzlauban. A kancellár azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy Ukrajna megszállásával veszélyezteti Oroszország jövőjét.

A háború orosz szempontból is ostobaság

– fogalmazott Scholz. Németország továbbra is támogatni fogja katonailag Ukrajnát, hogy a megszállt ország ne omoljon össze, ugyanakkor német fegyverekkel nem lőhetik Oroszországot – szögezte le Scholz. A szövetségi kormány fejét arról is kérdezték, hogy miért támogatja az ország Ukrajnát, amely tönkreteszi a német infrastruktúrát. Scholz erre válaszul terrorista cselekménynek minősítette az Északi Áramlat vezeték elleni szabotázst, és az elkövetőket Németországban bíróság elé akarja állítani – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A kancellárt egyébként tüntetők százai fogadták a településen, akik azt követelték, hogy haladéktalanul távozzon az ország éléről.

Mások sem látták szívesen Scholzot, aki nem kívánt vendégként tartott fórumot. Párttársa, Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnök kifejezetten megkérte Olaf Scholzot, hogy ne vegyen részt a kampányban. A szociáldemokrata kancellár azonban mégis megjelent – igaz, Stefan Zierke Bundestag-képviselő meghívására. Scholzot kezdettől fogva egyfajta udvarias ellenségesség fogadta, legtöbben a migrációs krízis miatt vonták kérdőre a kancellárt.

Százezrek érkeztek Németországba az elmúlt években. Az ország egyes részein az emberek már alig beszélnek németül. Kancellár úr, mikor lesz már ennek vége? Hol van a határ?

– tette fel a kérdést egy helyi lakos.

Jólétünk elképzelhetetlen lenne a bevándorlás nélkül. Ha egyszerűen azt mondjuk, hogy nem akarunk senkit, akkor az országunk tönkremegy

– válaszolta Scholz. Mint ismert, a németek negyede ma már migrációs hátterű. Feltehetően ez aggasztja a kérdezőt.

Egy nő a tanárhiányra panaszkodott, egy férfi a pedig gazdagok és szegények közötti szakadékra, amely évtizedek óta egyre mélyül. Egy vállalkozó arra panaszkodik, hogy a határellenőrzés már most is megnehezíti a munkavállalók ingázását a közeli lengyel határon. Egy volt katona, aki Koszovóban szolgált, garanciákat követelt a közeli Schwedtben lévő finomító fennmaradására, amely az orosz embargó miatt a túlélésért küzd. 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.