Gulyás Gergely: A migrációs hullámot csak úgy lehet megállítani, ha erős határvédelmet alkalmaznak

A háború és a migráció kérdésében sem tudták zavarba hozni a minisztert az osztrák televízióban.

Forrás: Mandiner2024. 09. 10. 12:35


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Osztrák tévének adott interjút Gulyás Gergely: a miniszter az OE24.TV-nek nyilatkozott. Karl Wendl műsorában Gulyás Gergelyt arról kérdezték, mi lett a végeredménye Orbán Viktor ukrajnai béke ügyében tett, világ körüli látogatásainak – szúrta ki a Mandiner.

„Őszinte beszédre van szükség Brüsszellel”

Gulyás elmondta: 

Európában nagy viták vannak az ukrajnai háborúról, és ennek kapcsán a magyar kormánynak különvéleménye van.

A miniszter hangsúlyozta: a háborúban tűzszünetre van szükség, a béke elérése érdekében. Orbán Viktor útja diplomáciai próbálkozás volt, amik nélkül Gulyás szerint nem lehet elérni a tűzszünetet. Magyarország méreténél fogva nem tudja ezt egyedül elérni, de ha senki nem próbálja meg, nem is lesz előrelépés az ügyben.

A Budapest és Brüsszel közötti vitákról Gulyás Gergely azt mondta: őszinte beszédre van szükség Brüsszellel. A soros EU-elnökség kapcsán korrekt együttműködésre törekednek minden partnerrel, Orbán Viktor az egyedüli kormányfő, aki már korábban is EU-tanácsi elnök volt. Gulyás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy van egy szuverén magyar külpolitika, ami sokaknak nem tetszik Brüsszelben, de ezzel együtt tudunk élni.

„A schengeni külső határokat meg kell védeni”

A miniszter a migrációs vitákról azt mondta: az európai intézmények különböző döntéseikkel és ítéleteikkel arra kényszerítik a magyar hatóságokat, hogy beengedjék az illegális migránsokat. A magyar hatóságok viszont ebben az esetben Brüsszelbe szállítják őket. Gulyás hangsúlyozta: 

a migrációs hullámot csak úgy lehet megállítani, ha erős határvédelmet alkalmaznak.

Gulyás kiemelte azt is: sok ezer ukrajnai menekült kapott menedékjogot Magyarországon, itt élhetnek, dolgozhatnak.

A miniszter szerint a migráció ügyében a nagy kérdés: mi az európai szándék? A magyar kormány szerint a schengeni külső határokat meg kell védeni. Ha ez nem történik meg, évente milliók fognak jönni Európába. Emlékeztetett: a szerbekkel való együttműködés nyomán az elmúlt időszakban töredékére csökkent a magyar–szerb határon való illegális belépési próbálkozások száma.

„Létrejött a harmadik legnagyobb pártcsalád”

Az új európai jobboldali pártcsaládról Gulyás Gergely azt mondta: létrejött a harmadik legnagyobb pártcsalád, és ez fontos tény. Az Európai Néppárt ugyanakkor számos kérdésben már a baloldali pártokkal van egy platformon, 

ezért is szükség van egy konzervatív, hazafias csoportra.

A csoport befolyása kapcsán Gulyás megjegyezte: sok tagpártjuk nincs hatalmon Európában, ez meghatározza az európai szinten való befolyásukat. De mégis a harmadik legnagyobb pártcsaládról van szó, és ha jól dolgoznak, még több szimpátiát tudnak kelteni Európában.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: AFP)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.