Háborúba vinné Európát az ukrán kormányválság egyik főszereplője

Az ukrán kormányválság kellős közepén a lemondott külügyminiszter közösségi oldalán szólította fel Ukrajna partnereit és szövetségeseit, hogy haladéktalanul adják át Kijev részére a megígért légvédelmi rendszereket és lőszereket, hogy azokkal nagy hatótávolságú csapásokat indíthassanak oroszországi katonai célpontok ellen.

2024. 09. 04. 12:43
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO-csúcstalálkozó utolsó napján Washington DC-ben, 2024. július 11-én, az Egyesült Államokban
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO-csúcstalálkozó utolsó napján Washington DC-ben, 2024. július 11-én, az Egyesült Államokban Fotó: Jakub Porzycki Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament illetékes bizottsága támogatta Dmitro Kuleba külügyminiszter lemondását, az erről tartott ülésen azonban maga a miniszter nem vett részt, írta meg lapunk korábban.

Az ukrán Verhovna Rada elnöke, Ruszlan Stefancsuk a kijevi parlament előtt  2024. május 24-én
Az ukrán Verhovna Rada elnöke, Ruszlan Stefancsuk a kijevi parlament előtt  2024. május 24-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)

Kuleba előtt már több ukrán miniszter is benyújtotta lemondását a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője. A hírek szerint pedig hamarosan az ukrán parlament fog szavazni Olha Sztefanyin európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes és reintegrációs miniszter, valamint Vitalij Koval, az Állami Vagyonalap vezetőjének távozásáról is.

A lemondott Kuleba közösségi oldalán állt bele Kijev szövetségeseibe, határozott hangon felszólítva őket a háború eszkalációját jelentő döntések meghozatalára.

(…) a terror megszüntetése érdekében Ukrajna partnereinek haladéktalanul le kell szállítaniuk a megígért légvédelmi rendszereket és lőszereket, valamint meg kell erősíteni Ukrajna védelmi képességeit, és lehetővé kell tenniük, hogy nagy hatótávolságú csapásokat indítsunk minden legitim oroszországi katonai célpontra. (…) Végre meg kell hozni a döntést, hogy a szomszédos országok is használhatják a légvédelmi rendszereket.

Oroszország egyetlen nyelvet ért: az erő nyelvét, tette hozzá az ukrán külügy lemondásban lévő vezetője. Mindannyiunknak határozott lépéseket kell tennünk, vezető szerepet kell mutatnunk, és bátornak kell lennünk, hogy tisztességesen véget vessünk az orosz háborúnak és terrornak.

Az ukrán kormányalakítás hátterében a Nyugat által kényszerített személyi változások is állhatnak, a kormányválság pedig Volodimir Zelenszkij elnökségébe is kerülhet, írtuk korábban.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO-csúcstalálkozó utolsó napján Washington DC-ben, 2024. július 11-én, az Egyesült Államokban (Fotó: NurPhoto/AFP/Jakub Porzycki)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.