Kinevezése után rögtön fegyvereket követelt az új ukrán külügyminiszter

Andrij Szibiha szerint fokozni kell a harcokat.

2024. 09. 05. 18:12
Andrij Szibiha új ukrán külügyminiszter
Andrij Szibiha új ukrán külügyminiszter Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ukrán parlament elfogadta Dmitro Kuleba eddigi ukrán külügyminiszter lemondását, ezzel együtt pedig már az új tárcavezető személyét is elfogadta a testület. Ennek megfelelően Andrij Szibiha, Kuleba eddigi helyettese lesz Ukrajna fődiplomatája.

Szibiha karrierdiplomata, aki 2016 és 2019 között Ukrajna törökországi nagyköveteként tevékenykedett. Volodimir Zelenszkij elnök kormányához 2021-ben csatlakozott kabinetfőnök-helyettesként, majd idén áprilisban került a külügyminisztériumba.

Szibiha már megbízatása első perceiben világossá tette az ukránok elvárásait a nyugati országok felé. Szerinte a győzelemhez nagy hatótávolságú fegyverek és előrelátó külpolitika is kell.

Az új tárcavezető szerint a Nyugatnak sürgősen több fegyvert kell biztosítania Ukrajnának, és fokozni kell a nyomást a frontvonalakon, valamint azokon túl is. A külügyminiszter azt ígérte, hogy alapjaiban változtatja meg a kormány politikáját a külföldön élő ukránokkal szemben.

Növelni és bővíteni fogjuk a konzuli irodák hálózatát és javítani fogjuk a szolgáltatások minőségét

– hangsúlyozta Szibiha. Az ukrán diplomácia élére ezúttal sem sikerült olyan politikust állítani, aki tiszteletben tartaná a szomszédos országokban élőket vagy akár az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket. Emlékezetes, Szibiha volt az, aki bolondnak nevezte Kövér Lászlót, amikor az Országgyűlés elnöke a nemzeti összetartozás napján azt nyilatkozta, az ukrán elnök folyamatos fenyegetőzése személyes, pszichés probléma.

Sok mondanivalója van annak, aki bűnös. A szamarat a füléről, a bolondot a beszédéről ismered fel. Hosszú beszéd, rövid ész

– reagált Kövér nyilatkozatára akkor Szibiha.

Borítókép: Andrij Szibiha új ukrán külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.