Itt a vége, Kuleba távozik

Az ukrán parlament nagy többséggel jóváhagyta Dmitro Kuleba külügyminiszter lemondását, akit helyettese, Andrij Szibiga válthat. Nem csitul a kormányválság Ukrajnában.

Forrás: The Kyiv Independent2024. 09. 05. 12:42
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke által az Európai Unió (EU) és az ukrajnai csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón Kijevben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament 255 szavazattal jóváhagyta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter lemondását is. A törvényhozás szeptember 4-i szavazásán erre még nem került sor, miután nem jelent meg a parlamentben, írta a The Kyiv Independent.

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter közös tájékoztatón vesz részt az UNHCR ukrajnai képviselőjével, Karolina Lindholm Billinggel Kijevben, 2023. december 19-én
Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter közös tájékoztatón vesz részt az UNHCR ukrajnai képviselőjével, Karolina Lindholm Billinggel Kijevben, 2023. december 19-én (Fotó: AFP) 

Verescsuk jelen volt a második szavazáson, Kuleba azonban nem, mondta Jaroszlav Zselezniak képviselő. A kormányzati tisztviselők szeptember 4-én megerősítették, hogy a külügyminiszter pontos indok megnevezése nélkül nyújtotta be lemondó levelét. Az elnöki hivatalhoz közel álló forrás azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy Kuleba „el akart menni”.

Dmitro Kuleba 2020 óta volt hivatalban. A háború kezdete óta élen járt Ukrajna nemzetközi szövetségesei bevonására és új partnerségek biztosítására irányuló erőfeszítéseiben.

Kulebát várhatóan helyettese, Andrij Szibiga váltja majd Ukrajna fődiplomatájaként.

Szibiga karrierdiplomata, aki 2016 és 2019 között Ukrajna törökországi nagyköveteként tevékenykedett. Volodimir Zelenszkij elnök kormányához 2021-ben csatlakozott kabinetfőnök-helyettesként, majd idén áprilisban került a külügyminisztériumba.

Andrij Szibiga, Ukrajna törökországi nagykövete beszédet mond a Krím megszállásának 4. évfordulója alkalmából rendezett ukránbarát tüntetésen a törökországi Ankarában, 2018. február 24-én
Andrij Szibiga, Ukrajna törökországi nagykövete beszédet mond 2018. február 24-én (Fotó: AFP) 

A héten benyújtotta lemondását Denisz Maljuska igazságügyi miniszter, Olha Sztefaniscsina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Kamisin stratégiai ipari miniszter, Ruszlan Sztrilet ökológiai miniszter, Verescsuk és Vitalij Koval, az Állami Vagyonalap vezetője is. Sokaknak új pozíciót ajánlottak fel a kormányban, köztük más miniszteri posztokat is.

Új energiára van szükségünk. És ezek a lépések csak az államunk megerősítéséhez kapcsolódnak. Ez alól a nemzetközi politika és a diplomácia sem kivétel.

mondta Zelenszkij ukrán elnök.

„Ma nem tudom megjósolni, hogy pontosan mit fognak tenni egyes miniszterek. A válaszok akkor jönnek majd, amikor felajánlanak nekik bizonyos pozíciókat” – tette hozzá.

Ugyanakkor, ha a kormányválság Ukrajnában a királycsinálás irányába mozdul, akkor Volodimir Zelenszkij pozíciója is kérdésessé válhat. A valószínűsíthetően az amerikai érdekkör által mozgatott szálak egyelőre kibogozhatatlanok, de többféle forgatókönyv is létezik, mondta el lapunk kérdésére Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke által az Európai Unió (EU) és az ukrajnai csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón Kijevben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.