Hadat üzent Von der Leyen zöldpolitikájának Meloni

„Katasztrofális, meg fogjuk változtatni” – így reagált Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Ursula Von Der Leyen zöldpolitikájára. Hozzátette: halasztani kell a bizottsági elnök által lefektetett ökológiai átmenetet.

2024. 09. 19. 16:55
Giorgia Meloni - Keir Starmer meeting in Rome
ROME, ITALY - SEPTEMBER 16: Italy's Premier Giorgia Meloni and UK Prime Minister Keir Starmer (not seen) hold a joint press conference at the end of the their meeting at Villa Pamphilj in Rome, Italy, on September 16, 2024. Riccardo De Luca / Anadolu (Photo by RICCARDO DE LUCA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormányfő szerdán az Olasz Iparosok Szövetségével találkozott, és egyetértettek abban, hogy megfelelő határidőket és lágyabb környezetvédelmi politikát kell folytatnia az uniónak, különben komoly bukás történhet. 

Emanuele Orsini, a szövetség elnöke hangoztatta, a Green Deal tele van hibával, csődöt jelenthet. Meloni megköszönte az iparszövetség elnökének, hogy nyíltan szólt a tragikus következményekről, és a Green Dealről, amely valójában ideológiai elvektől vezérelt. Ugyanakkor ígéretet tett arra is, hogy módosítani fogják az erre illetékes helyeken az elhibázott irányelveket. 

Az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, nem tartja intelligens stratégiának, és hozzátette, aki Európa barátja, annak bátran fel kell emelnie szavát mindaz ellen, ami nem működőképes. 

A Made in Italy, azaz az olasz termékekért felelő tárca vezetője, Adolfo Urso a találkozó végén megerősítette, hogy tökéletes az egyetértés a miniszterelnök és az iparosok és vállalkozók szövetsége között mind a megvalósítandó célok, mind az kivitelezés szempontjából. Urso azt is kiemelte: 

Rémálomnak bizonyult az európai vállalkozások és munkavállalók számára a zöldpolitika, éppen ezért komoly átalakításra szorul.

A tárcavezető szerint az olasz iparosok és vállalkozások, valamint a kormány összefogása irányváltásra kényszerítheti Európát, hogy végre nagyobb figyelmet fordítson saját állampolgáraira, vállalkozásaira és munkavállalóira. 

Az olasz kormány Green Deal elleni támadásának első tesztje az autóipar lehet. A lépést pedig Adolfo Urso miniszter fogja megtenni, aki azzal a kéréssel fordul az EU-hoz, hogy haladéktalanul kezdeményezzenek vitát az akkumulátoros autókra való átállás időzítésének és módszereinek felülvizsgálatáról – számol be a La Repubblica a kormány terveiről. 

Hétfőn az olasz vállalkozók és iparosok, valamint a szakszervezetek elé terjeszti a javaslatot, majd 26-án Európába viszi a Versenyképességi Tanács elé. 

Kérdés, hogy a kormány képes lesz-e elérni, hogy Von der Leyen módosításokat léptessen életbe, hiszen a Green Deal továbbra is programjának alappillére marad.  Kétségtelen, hogy Meloninak óvatosan kell megtennie a szükséges lépéseket, hogy Raffaele Fitto újonnan megválasztott biztost se lehetetlenítse el hivatalában.  

Amennyiben Ursnak nem sikerül elérni változásokat, és a dátumok az eredetiek maradnak, akkor a tárcavezető egy európai átmeneti alap létrehozását kéri, amely közös forrásokkal támogatja az uniós gyártók kutatásait és beruházásait. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.