Így vizsgázott a német határellenőrzés az első napokban

A német határellenőrzések visszaállítása még bő egy hét után sem hozta meg a kívánt hatást, erre utalnak azok a szövetségi adatok, amelyeket a német média közölt. A rendőrszakszervezet is több bírálatot fogalmazott meg az intézkedés kapcsán, ráadásul diplomáciai konfliktusokat is szült az, hogy a német kormány egyoldalúan döntött a határokról.

2024. 09. 25. 19:54
Egyelőre hasztalannak bizonyul a német határok ellenőrzése
Egyelőre hasztalannak bizonyul a német határok ellenőrzése Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német határellenőrzés első napjai meglehetősen kijózanítóak. A Welt am Sonntag német lap szerint eddig 182 illetéktelen belépési kísérletet észleltek a rendőrök. Az újság a szövetségi rendőrség belső statisztikáira hivatkozva számolt be a hírről. A holland, belga, luxemburgi és francia határon regisztrált beutazási kísérletek közül százat utasítottak vissza. Jelenleg politikai vita folyik a változás hatásairól.

Sokatmondó azonban, hogy nem csökkent a menedékkérők száma. A kiterjesztett határellenőrzés kezdetét követő első négy napban 3626, az előző két hét azonos időszakában pedig 3581, illetve 3063 menedékkérelem érkezett.

A Welt am Sonntag arra a következtetésre jutott, hogy a határellenőrzés nem járul hozzá a migráció visszaszorításához.

 

Délről többen akarnak átjutni a határon

A jelek szerint a keleti és déli határon lényegesen magasabb az illetéktelen belépési kísérletek és elutasítások száma, mint a nyugati határnál.  A szövetségi rendőrség a hétfőtől péntekig tartó öt nap alatt 540 személyt azonnal visszautasított.

Mint ismert, több mint egy hete minden német szárazföldi határon – így a nyugati és az északi határon is ellenőrzés zajlik, Nancy Faeser baloldali belügyminiszter rendelete alapján. Azzal indokolta az intézkedést, hogy ily módon

tovább lehet csökkenteni az illegális migrációt, megállítani a csempészeket, bűnözőket, azonosítani és megállítani az iszlamistákat.

Az ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy csak politikai hasznot akartak húzni a szociáldemokraták az intézkedésből, mert a jobboldalnak egyre nagyobb a támogatottsága. Erre enged következtetni az is, hogy Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár az elmúlt hetekben több migrációs paktumot is kötött néhány országgal, több százezer bevándorlót várnak Németországba.

A rendőrszakszervezet (GdP) is látja a rendelet gyenge pontját. „Már ráébredünk arra, hogy a jól ismert ellenőrző pontokat megkerülik” – mondta Andreas Rosskopf, a GdP elnöke a Welt am Sonntagnak. A Flixbuszok például gyakran váltanak át az autópályákról a szomszédos utcákra. Ezeket használják az országba illegálisan belépők. A rendőrség képviselői és szakértők is többször felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy több helyen hiányoznak a határokat ellenőrző rendőrök. Egyszerűen hiányos a személyi állomány.

 

Szétfeszített Európa

A német szövetségi kormány az utóbbi hetekben több szomszédjával is összerúgta a port. – Nem szabad megkérdőjelezni és aláásni a nyitott uniós belső határokat biztosító schengeni megállapodást – mondta Leon Gloden luxemburgi belügyminiszter. Szerinte a nyitott belső határok az európai integráció vívmányai. Sokan ingáznak Trier térségéből a közeli Luxemburgba. Az ellenőrzéseket a két várost összekötő A64-es úton hajtják végre, a trieri szövetségi rendőrfelügyelőség szóvivője szerint akár fél órával is több lehet a menetidő, ami az áruszállításban és a személyszállításban is hatalmas probléma.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a német intézkedést. A lengyeleket különösen kellemetlenül érinti a lépés, mivel ha Németország elutasítja a migránsokat a lengyel határon, Varsó rákényszerül arra, hogy egyedül birkózzon meg a problémával, miközben szolidaritási gesztusként ukránok sokaságát fogadták be. Hasonló aggodalmakat fogalmaztak meg az osztrák kormánypárti és ellenzéki politikusok is, akik szerint Németország súlyosan megsérti az uniós szerződésekben foglaltakat.

Borítókép: Egyelőre hasztalannak bizonyul a német határok ellenőrzése (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.