Ismét lebukott a demokraták „szuperfegyvere”

Minnesota után Oregonban is amerikai állampolgársággal nem rendelkezők kerültek be a választói névjegyzékbe. A közös pont a két államban az automatikus választói regisztráció.

2024. 09. 16. 10:28
Szavazatgyűjtő doboz az oregoni Portlandben
Szavazatgyűjtő doboz az oregoni Portlandben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oregon államban is megkérdőjeleződött a választási eljárás tisztasága, miután amerikai állampolgársággal nem rendelkezők kerültek be a választói névjegyzékbe – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A tudósítás szerint az állam közlekedési hivatalának vezetői több mint háromszáz esetet ismertek el, azonban valószínű, hogy a november 5-én tartandó amerikai elnökválasztás előtt még többre is fény derülhet.

A 306 név 2021 óta került be a névjegyzékbe, és ketten bizonyítottan szavaztak is az azóta tartott voksolásokon – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

A választói névjegyzékbe a jogosítványok adatai alapján kerülnek be a szavazásra jogosultak, csakhogy Oregon demokrata kormányzata 2019-ben engedélyezte, hogy amerikai állampolgársággal nem rendelkezők is kaphassanak jogosítványt az államban.

Nagyon hasonló a helyzet a demokrata alelnökjelölt, Tim Walz államában, Minnesotában. Mint arról beszámoltunk, ott kormányzóként maga Walz engedélyezte jogosítványok kiadását több tízezer migráns számára, majd az automatikus választói regisztrációról szóló jogszabályt is aláírta.

Ez azt jelenti, hogy az állampolgároknak nem kell regisztrálniuk magukat, hanem az állami nyilvántartások, főként a jogosítványok adatai alapján automatikusan felkerülnek a szavazásra jogosultak listájára.

A demokrata adminisztráció mindkét államban azzal érvel, hogy bár tényleg történt hiba, a választói névjegyzékben szereplő adatokat alaposan ellenőrzik, és az automatikus regisztráció nem fogja befolyásolni a 2024-es amerikai elnökválasztás tisztaságát.

 

Borítókép: Szavazatgyűjtő doboz az oregoni Portlandben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.