Izrael azt állítja, megölte a Hezbollah vezérét

Haszan Naszrallah halálát eddig csak az izraeliek erősítették meg.

2024. 09. 28. 10:35
Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah radikális szervezet vezetője
Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah radikális szervezet vezetője Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg hivatalosan bejelentette Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér megölését. Naszrallah, aki 32 éve az Irán által támogatott militáns csoport vezetője, a jelentések szerint a pénteki bejrúti csapások célpontja volt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „többé nem lesz képes terrorizálni a világot”.

Más források egyelőre nem erősítették meg a Hezbollah vezérének halálát.

Az 1960-ban született Haszan Naszrallah Bejrút keleti Bourj Hammoud negyedében nőtt fel, ahol apja, Abdul Karim egy kis zöldségesüzletet vezetett. Kilenc gyermek közül ő volt a legidősebb. Az Amal mozgalomhoz, az akkori síita milíciához csatlakozott, miután Libanon 1975-ben polgárháborúba süllyedt. Miután rövid ideig az iraki szent városban, Nadzsafban járt egy síita szemináriumba, Libanonban újra csatlakozott az Amalhoz, mielőtt 1982-ben másokkal együtt elszakadt a csoporttól, nem sokkal azután, hogy Izrael megszállta Libanont, válaszul a palesztin fegyveresek támadásaira.
Az új csoport, az Iszlám Amal jelentős katonai és szervezeti támogatást kapott a Bekaa-völgyben állomásozó iráni Forradalmi Gárdától, és a később a Hezbollahot alkotó síita milíciák közül a legjelentősebb és leghatékonyabb lett.

1985-ben a Hezbollah hivatalosan bejelentette megalakulását egy „nyílt levél” közzétételével, amelyben az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót az iszlám legfőbb ellenségének nevezte, és Izrael „elpusztítására” szólított fel, amely szerinte muszlim földeket száll meg.

Naszrallah a Hezbollah ranglétráján végigjárta az utat, ahogy a szervezet növekedett. Elmondása szerint harcosként való szolgálata után a szervezet vezetője lett Baalbekben, majd az egész Bekaa régióban, ezt követően pedig Bejrútban.

1992-ben lett a Hezbollah vezetője, miután elődjét, Abbász al-Muszavit meggyilkolták egy izraeli helikoptercsapásban. Egyik első intézkedése az volt, hogy megtorolja Muszavi meggyilkolását. Rakétatámadásokat rendelt el Észak-Izrael ellen, amelyekben meghalt egy lány, emellett egy izraeli biztonsági tisztet a törökországi izraeli nagykövetségen autóbomba ölt meg, és egy öngyilkos merénylő csapott le a Buenos Aires-i izraeli nagykövetségre, 29 ember halálát okozva.

Naszrallah egy alacsony intenzitású háborút is vezetett az izraeli erőkkel, amely azzal ért véget, hogy 2000-ben kivonultak Dél-Libanonból, bár személyes veszteséget szenvedett, amikor legidősebb fia, Hadi meghalt az izraeli csapatokkal folytatott tűzharcban. A kivonulást követően Naszrallah azt hirdette, hogy a Hezbollah elérte az első arab győzelmet Izrael ellen. Azt is megfogadta, hogy a Hezbollah nem fogja lefegyverezni magát.

Borítókép: Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah radikális szervezet vezetője (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.