Kiderült mit akar Peking Madridtól

Hszi Csin-ping kínai elnök a héten Pekingbe látogató Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel találkozott, ahol Hszi arra kérte, hogy Spanyolország vállaljon konstruktív szerepet a Kína és az Európai Unió közötti feszült kereskedelmi kapcsolatok javításában – jelentette a kínai állami média.

Forrás: MTI2024. 09. 10. 9:14
Pedro Sanchez (k) spanyol miniszterelnök Kínában 2024. szeptember 10-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találkozójukon Hszi a Kína és Spanyolország közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről is beszélt olyan ágazatokban, mint a mesterséges intelligencia, a digitális gazdaság, az új energia és más csúcstechnológiai területek. Hszi elmondása szerint Peking együtt szeretne működni Brüsszellel a Kína és az EU közötti kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében olyan módon, hogy mindkét fél megőrizhesse függetlenségét és autonómiáját, ugyanakkor közösen sikeresek lehessenek és a világ javát is szolgálják – olvasható egy kínai közleményben. 

Reméljük, hogy Spanyolország továbbra is konstruktív szerepet fog játszani ebben a tekintetben

 – fogalmazott. 

Spanyolország konstruktívan kíván együttműködni annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatok szorosabbak, gazdagabbak és kiegyensúlyozottabbak legyenek

 – válaszolt Sánchez a kínai elnökhöz intézett beszédében. 

Az Európai Unió és Kína széles körű együttműködési lehetőségekkel rendelkezik, és Spanyolország támogatja mindkét felet a kiegyensúlyozott, kölcsönösen előnyös párbeszéd és együttműködés folytatásában, a többoldalú kereskedelmi rendszer védelmében és a kihívások kezelésében

 – mondta a spanyol miniszterelnök Li Csiang kínai kormányfőnek a Hszivel való találkozója előtt. 

Az Európai Bizottság júliusban jelentette be, hogy 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegészítő vámot vet ki a Kínából származó elektromos járművekre, mert vizsgálataik szerint a kínai elektromos járműve tisztességtelen kínai kormányzati támogatásban részesülnek, amely gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat. A hivatalos bejelentésre azután került sor, hogy Peking júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált sertéshússal kapcsolatban válaszként az uniós döntésre. Augusztusban további vizsgálatot kezdett meg az uniós tejtermék támogatásai ellen is. Spanyolország 2023-ban 1,5 milliárd dollár értékben exportált sertéshústerméket, emellett tavaly mintegy ötvenmillió dollár értékű tejterméket adott el Kínának.

Borítókép: Pedro Sanchez (k) spanyol miniszterelnök Kínában 2024. szeptember 10-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.