Macron elvesztette a befolyását Európában

Beáldozta Thierry Bretont egy erősebb portfólióért cserébe, de úgy tűnik, csapdába sétált Emmanuel Macron. Két szék között a pad alá esett a francia elnök.

2024. 09. 18. 8:50
Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keserű a franciák szájíze Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök új csapata láttán – mutat rá a Politico brüsszeli hírportál.

Ursula von de Leyen európai bizottsági elnök új csapata
Ursula von der Leyen (Fotó: AFP)

Sokat elmond a francia befolyás elvesztéséről, hogy nem tudták Bretont rájuk erőltetni

– mondta a lapnak egy magas rangú bizottsági tisztviselő.

Mint arról beszámoltunk, Thierry Breton, Emmanuel Macron francia elnök eredeti biztosjelöltje (és Franciaország jelenlegi uniós biztosa) azonnali hatállyal lemondott, miután von der Leyen állítólag a háta mögött igyekezett megfúrni a jelölését, Macron pedig rá is állt volna az alkura egy erősebb portfólióért cserébe.

Csakhogy – mint a franciák azt máris megtapasztalták – az erősebb portfólióra semmilyen garancia sincs.

Breton utóda, Stephane Sejourne volt francia külügyminiszter a jólétért és ipari stratégiáért felelős ügyvezető alelnökként közvetlenül kevesebb erőforrás felett rendelkezik majd, mint elődje. Bár négy biztos is jelent majd neki, pozíciója inkább jelent egyfajta koordinátori szerepet, mint valós hatalmat. Ezzel szemben Thierry Breton három EU-s főigazgatóság felett gyakorolt közvetlen felügyeletet.

Ráadásul az uniós támogatások területéért Teresa Ribera spanyol biztossal közösen felel majd Sejourne. Ez olyan hatásköri csatákhoz vezethet, amikből 

leginkább von der Leyen jöhet ki jól, hiszen az Európai Bizottság elnökeként ilyen esetekben az övé lesz a döntő szó.

Ez részben Emmanuel Macron megrendült pozíciójának tudható be, miután a júniusi európai parlamenti választásokon, majd a parlamenti választások első fordulójában is lesújtó vereséget szenvedett a Nemzeti Tömörüléstől. Tovább nehezíti a francia államfő helyzetét a költségvetési hiány elszabadulása.

Franciaország az elmúlt hét év, Emmanuel Macron alatt úgy vált ismertté, mint egy olyan ország, amely sokat beszél és keveset tesz

– foglalta össze a francia elnök jelenlegi helyzetét François-Xavier Bellamy EP-képviselő a BFMTV hírcsatornán.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.