Magyar mintára hatérkerítést építtetne a német jobboldal

Elege van a német embereknek a határtalan illegális migrációból.

2024. 09. 15. 16:08
Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke
Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy brandenburgi tartományi kampányrendezvényen Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt társelnöke több száz vendég előtt tartott beszédet, amelynek középpontjában a migránsok tömeges beáramlásának megakadályozása állt, és egyik legfontosabb politikai javaslata a német határkerítés volt – írja a Remix News.

A biztonság a határkerítéssel valósul meg, ez ilyen egyszerű

– mondta Weidel. Brandenburgban szeptember 22-én kulcsfontosságú választásokat tartanak. A Bundestagban Weidel ugyanezt a követelést fogalmazta meg, mondván, hogy „több százezer rosszul integrált fiatalember az utcáinkon bármikor felvetheti a hatalom kérdését”.

A határkerítés gondolatát néhány éve még tabuként kezelték Nyugat-Európában. A magyar kormány volt az első, amely a 2015-ös nagy migrációs hullám hatására a határkerítés építése mellett döntött, Brüsszel és a nyugat-európai balliberális elit azóta is élesen bírálja az Orbán-kormányt emiatt. Azóta azonban számos európai állam a kerítés mellett döntött. 

Weidel szerint most itt az ideje, hogy Németország is építsen egy ilyen kerítést. Mivel a németek többsége szerint a migránsok több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk lenne, és az emberek túlnyomó többsége meg akarja akadályozni a muszlim országokból érkező bevándorlást, Weidel üzenete nyerőnek bizonyulhat.

Az elmúlt hónapokban iszonyúan megrázta a politikai intézményeket az iszlamista terrortámadások hulláma, valamint a késes gyilkosságok és egyéb erőszakos cselekmények számának emelkedése.

A nyitott határok politikájáról ismert baloldali szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser most kénytelen volt odáig elmenni, hogy bejelentette, Németország visszatér a határellenőrzésekhez, mindezt nyilvánvalóan a brandenburgi választásokra való tekintettel. A kormánypártok ugyanis érzik, hogy az emberek elfordultak tőlük a migránspárti nézetek és intézkedések miatt.

Weidel azt reméli, hogy az egy hét múlva esedékes brandenburgi tartományi választások fordulópontot jelentenek az ország történetében, ami a jelenlegi balliberális kormánykoalíció összeomlását kényszerítheti ki. Hozzátette, hogy ha Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnököt „elküldik innen, akkor a szociáldemokraták elveszítik az egész tartományt”.

Alice Weidel az orosz–ukrán háború kapcsán arról beszélt, hogy azonnali béketárgyalásokra van szükség, amelyt tűzszünetnek kell megelőznie. Felszólította a szövetségi kormányt, hogy állítsa le az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását. A beszámolók szerint Weidel beszédére vastapssal reagált a közönség.

Emlékezetes, az AfD ezt megelőzően több tartományi választáson is óriási eredményeket ért el. A szeptember 1-jei szászországi és türingiai választásokon az AfD mindkét esetben 30 százalék fölött teljesített, Türingiában pedig a legerősebb párt lett. Az AfD szintén a legerősebb erővé akar válni a szeptember 22-i brandenburgi választásokon. A felmérésekben jelenleg 27 százalékon áll, megelőzve a szociáldemokratákat – az SPD 23 százalékon stagnál.

Borítókép: Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.