Már a vita előtt magyarázza a bizonyítványát Kamala Harris + videó

Helyi idő szerint kedden este kerül sor az első televíziós vitára Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és demokrata kihívója, Kamala Harris jelenlegi alelnök között. Harris kampánycsapata máris úgy érzi, a demokrata jelölt hátrányban lesz a vita során.

2024. 09. 10. 8:29
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje és Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje kedden csap össze az első elnökjelölti vitán
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje és Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje kedden csap össze az első elnökjelölti vitán (Fotó: AFP/Jeff Kowalsky és Mandel Ngan)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Philadelphiában kerül sor kedden az első televíziós vitára a republikánus és a demokrata elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök és Kamala Harris jelenlegi alelnök között. Az esemény kulcsfontosságú lehet a demokraták számára, az eredeti elnökjelöltjük, Joe Biden amerikai elnök ugyanis csúfosan leszerepelt a június végi televíziós vita során.

Az este fő kérdése, hogy Kamala Harris, aki híres, vagy inkább hírhedt a se füle, se farka körmondatairól (na meg a gyakorta rátörő vihogási rohamokról), mennyire lesz képes felvenni a versenyt Donald Trumppal, aki a hasonló helyzeteket nem csupán jól abszolválja, de láthatóan kifejezetten elemében érzi magát.

Kamala Harris az elmúlt években igyekezett a saját elnökét követni – ez egy dologban biztosan sikerült neki. Róla is több olyan videó készült, amelyeken emberek milliói szórakoznak szerte a világban. Az alelnök bármilyen alkalommal képes arra, hogy hisztérikus vihogásba kezdjen. Erről már lapunk is többször beszámolt.

Trumppal szemben Harris elnökjelöltsége első bő hónapja alatt a kommunikációját előre megírt és súgógépről felolvasott beszédekre korlátozta, és csupán a negyvenedik napon adott interjút az erősen baráti médiumnak számító CNN-nek, azt is alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó társaságában. Sajtótájékoztatót egyáltalán nem tartott.

Harris és Trump is arra törekszik, hogy a vita a politikáról szóljon, de leginkább a másik jelölt politikájáról

– idézi Bruce Mehlman, George W. Bush elnök egykori tisztségviselője gondolatait a The Hill amerikai politikai hírportál. Mehlman szerint Trump Harris köpönyegforgatását és a Biden-kormányzatban betöltött szerepét, Harris pedig Trump abortusszal kapcsolatos álláspontját veheti elő, utóbbi ugyanis igen érzékeny kérdésnek számít az amerikai választók körében az idei amerikai elnökválasztás előtt.

A vita lebonyolításáért az ABC amerikai hírtelevízió felel, az est házigazdái David Muir és Linsey Davis lesznek. A kilencvenperces vita során nem lesz jelen közönség, a két elnökjelölt mikrofonjai pedig csak akkor lesznek aktívak, amikor szót kapnak. Kérdéseket csak a műsorvezetők tehetnek fel, ezekre mindkét jelölt két-két percben válaszolhat. Előre megírt jegyzeteket nem használhatnak, viszont toll, papír és víz a rendelkezésükre áll – sorolja az est szabályait az ABC. A pódiumon való elhelyezkedést és a záróbeszédek sorrendjét virtuális pénzfeldobással döntötték el.

Kamala Harris kampánycsapata szerint a korábban ügyészként tevékenykedő jelölt számára hátrányos, hogy mikrofonja le lesz némítva, amikor Trump beszél, és így nem lesz lehetősége gyorsan reagálni republikánus ellenfele szavaira. Kérdés persze, hogy mennyiben segítene ez egy olyan politikust, aki a jelöltséget elfogadó beszédében (és azóta sem) sem volt képes összefüggő politikai programot felvázolni.

Harris előtt elrettentő példaként lebeghet főnöke, Joe Biden (le)szereplése a június végi televíziós vitán, ami végül az idős elnök visszalépéséhez vezetett. Biden többször is belezavarodott a mondandójába, a vita végén pedig feleségének kellett karon fognia és levezetnie a színpadról.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje és Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje kedden csap össze az első elnökjelölti vitán (Fotó: AFP/Jeff Kowalsky és Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.