Kiderült, veszélyt jelent-e ránk a Föld új holdja

Bolygónk új követője túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen. Nem is marad sokáig velünk a 2024 PT5 jelzésű aszteroida.

2024. 09. 28. 20:10
Illusztráció (Fotó: Pixabay)
Illusztráció (Fotó: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA tudósai kiszámították, hogy a Föld vasárnap egy második holddal lesz gazdagabb. A minihold a 2024 PT5 jelzésű apró aszteroida formájában érkezik. Míg a Hold körülbelül négymilliárd éve kering a bolygónk körül, ez az aszteroida csak ideiglenesen marad velünk. 

A legfrissebb adatok szerint az ideiglenes befogás 2024. szeptember 29-én kezdődik, és november 25-én ér véget

 – mondta Carlos de la Fuente Marcos, a madridi Complutense Egyetem csillagásza.

Ami meglátogat minket, az Arjuna kisbolygóöv tagja, amely a Föld pályáját követő, a Naptól átlagosan 150 millió kilométerre keringő kisebb aszteroidaöv

 – folytatta Marcos a Space.com-nak.

Bár a Föld második holdjának ötlete rendkívülinek hangzik, ezek a gravitációs befogási események valójában elég gyakoriak. A 2024 PT5-ös aszteroida nem fog teljes pályát leírni a Föld körül. 

A rövid tartózkodás után az aszteroida tovább követi a Napot.

Korábban is voltak aszteroidabefogások

A 2024 PT5-ös aszteroida nem az első, amit a Föld befog miniholdként. Korábban is dokumentáltak két ilyen eseményt, amikor körülbelül egy hétre a Föld foglyul ejtett egy aszteroidát. Ismertek továbbá olyan esetek is, amikor évekig is a Föld körül maradt az aszteroida.

Mint arról korábban írt már a Magyar Nemzet, a most érkező aszteroidához hasonlókkal volt már dolgunk a közelmúltban is:

  • A 2022 NX1 katalógusszámot kapott kisbolygó 1981-ben rövid időre szintén a Föld miniholdjává vált. 
  • A 2022 NX1 jelű aszteroida viszonylag gyorsan elhagyta a Föld gravitációs terét, ám 2022-ben ismét visszatért, és megint bolygónk miniholdjává vált, igaz, ez alkalommal sem túl hosszú időre. A számítások szerint legközelebb 2051-ben fog ismét visszatérni. 
  • Hasonló a helyzet a 2024 PT5 aszteroidával is, ami várhatóan még szintén többször vissza fog térni. A második látogatására nem is kell sokat várnunk, mert ez már 2025-ben bekövetkezik. Ezután azonban hosszabb időre búcsút inthetünk a Föld miniholdjaként is szolgáló apró égitestnek, az aszteroida ugyanis csak 2055-ben fog ismét visszatérni. A szakértők szerint a 2024 PT5 a közelsége ellenére sem jelent fenyegetést, mert amennyiben mégis letérne a pályájáról, viszonylag kis mérete miatt a földi atmoszféra sűrűbb rétegeibe lépve elégne.

Ez kell ahhoz, hogy láthassuk az aszteroidát

A legnagyobb különbség a Hold és a 2024 PT5 között a méretükben van. Míg a Hold átmérője 3475 kilométer, addig a 2024 PT5 mindössze 11 méter. Így a Hold 308 108-szor nagyobb, mint ez a kicsiny aszteroida. Emiatt a 2024PT5 túl kicsi és halvány ahhoz, hogy amatőr távcsövekkel  megfigyelhessék. Viszont a professzionális csillagászok távcsöveivel még elérhető megfigyelési célpont lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.