Megrázó a Titan legénységének utolsó üzenete

Az amerikai parti őrség megkezdte a meghallgatásokat a tavaly nyáron szerencsétlenül járt Titan búvárhajó ügyében. Az eljárás során nyilvánosságra került a búvárhajó legényégének utolsó üzenete is.

2024. 09. 17. 9:22
A Titan búvárhajó
A Titan búvárhajó (Fotó: AFP PHOTO / OceanGate Expeditions)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az amerikai parti őrség meghallgatása a tavaly nyáron a Titanic roncsához megkísérelt merülés során szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó ügyében – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Az eljárás során napvilágra került a Titan legénysége által a Polar Prince kutatóhajónak küldött utolsó üzenete is, amely így hangzott:

Itt minden rendben van.

Nem sokkal ezután megszűnt a kapcsolat a tengeralattjáróval, és a kutatóhajón furcsa hangokat hallottak. Erről már néhány hónappal ezelőtt közzétettek egy felvételt:

A meghallgatás első napján a Titant üzemeltető cég, az azóta megszűnt OceanGate korábbi műszaki igazgatója, Tony Nissen tett tanúvallomást, aki elmondta, hogy a vállalat vezetése sürgette a Titan vízre bocsátását – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Az amerikai parti őrség meghallgatásai várhatóan két hétig tartanak majd, többek között az OceanGate korábbi pénzügyi igazgatója, Bonnie Carl is vallomást tesz.

Az eljárás végén a vizsgálóbizottság ajánlásokat nyújt be a parti őrség vezetőjének. A Titan balesetét az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) is vizsgálja.

Mint arról beszámoltunk, a búvárhajó a Titanic roncsaihoz indult merülésre 2023. június 18-án, azonban nem sokkal később, több mint háromezer méteres mélységben megszűnt vele a kommunikáció, és a jármű nem sokkal később összeroppant. A balesetben a Titan mind az öt utasa életét vesztette. A búvárhajó roncsait és a holttesteket tavaly októberben sikerült a felszínre hozni.

Borítókép: A Titan búvárhajó (Fotó: AFP Photo/OceanGate Expeditions)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.